Oldal kiválasztása

Füreden adták át az európai környezetszépítő verseny díjait

Szerző: | 2022-09-25.

Balatonfüreden rendezték meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének díjkiosztóját. A két év kihagyás után újra megrendezett Entente Florale Europe nemzetközi környezetszépítő megmérettetésen hat ország kapott díjat, hazánkat Székesfehérvár, Orfű és Veresegyház képviselte

A Covid járvány miatt utoljára 2019-ben rendezték meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét, így az idei kiírásra rekordszámú nevezés érkezett.

Az ír Christy Boylan tájépítész vezetésével hattagú nemzetközi zsűri járta végig a nevező településeket. Orfűn a természeti környezet megőrzését és a fenntartható, minőségi turizmus eredményeit, a falu léptékét jóval meghaladó ökocentrum kialakítását méltatta a zsűri. Veresegyházon a kortárs építészet a helyi városképbe épülésére, valamint a fenntartható energiagazdálkodás, a saját tulajdonú termálvízre alapozott energiaellátás jelentőségére hívta fel a figyelmet a szakmai testület, míg Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi terület került a figyelem középpontjába, amely egy a kortárs kertépítészeti eszközökkel kialakított magas színvonalú bemutatóhely. A történelmi belváros egyedülálló építészeti öröksége és felújított szabadterei szintén elnyerték a szakemberek tetszését.

A magyar települések mellett az alábbiak kaptak elismerést: Ausztria (Bad Sauerbrunn), Belgium (Diksmuide), Csehország (Dobrochov), Németország (Bollstedt), Írország (Keadue, Dalkey). Részletek itt.

  • Képgaléria – Photo gallery-Parade/Opening Ceremony

Az Anna Grand Hotel dísztermében tartott eredményhirdetésen hat ország, 250 képviselőjét várták a szervezők.
A Balatonfüredre érkező delegációk számos programon vettek részt, meglátogatták a város több kulturális intézményét, de sétát tettek a Koloska-völgyben illetve a Vadasparkban is. Részt vettek a látványos reformkori felvonuláson, a Vitorlás téren pedig külön pavilonokban mutatkoztak be.

47 éve indult útjára az Entente Florale Europe környezetvédelmi verseny. A kezdetek óta sokat változott a világ, ez a verseny újragondolását és korszerűsítését eredményezte. Már nem a közterek szépítésén van a hangsúly, hanem inkább a közösségek élhetőségén, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáson és az egészségfejlesztésen. A progresszív, 21. századi verseny immár új megjelenést és hangulatot igényel – hangzott el az ünnepségen.

  • Képgaléria – Photo gallery/Awards Ceremony

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. A kezdetek Franciaországba nyúlnak vissza, ahol 1959-ben rendezték meg az első olyan megmérettetést, amelyen a települések környezetük szépségét mérték össze. A verseny hamar népszerű lett, az angolok is úgy gondolták érdemes csatlakozniuk a kezdeményezéshez. A Royal Horticultural Society, a Királyi Virágtermesztő Társaság, hamarosan elkezdte virágba borítani az Egyesült Királyságot. 1975-ben elérkezett a pillanat, hogy a két ország a virágok jegyében versenyre hívja ki egymást. A verseny az Entente Florale Europe nevet kapta, az egykori Entente Cordiale emlékére. Ez a szövetség azonban erősebbnek és hosszabb életűnek bizonyult történelmi elődjénél.

Ma már 9 ország vesz részt benne (Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia) és már túllépett az első évek pusztán a virágokra szorítkozó szempontjain. A tét a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi.

Magyarország a turisztikai szakma kezdeményezésére 1990-től a Közép-Kelet Európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több, mint két évtizedben a magyar települések tíz arany (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula, Balatongyörök, Tihany, Veszprém), huszonkilenc ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertek.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004