Oldal kiválasztása

Energiaárak: mélyvíz az önkormányzatnak

Szerző: | 2022-09-28.

Az önkormányzatok sem vehetik igénybe a kedvezményes, egyetemes energiaszolgáltatást, radikálisan nőt a villamosenergia és a földgáz ára. Balatonfüreden is jelentős többletköltségekkel kell számolni az energiaárak drasztikus emelkedése miatt, ráadásul egyelőre nincs szó állami támogatásról sem. A városban az uszoda működtetése okozza a legnagyobb gondot.

Az önkormányzat több közüzemi szerződéssel rendelkezik, vannak önkormányzati intézmények, ahol egészen jövő év végéig szóló szerződés van életben a villamosenergiára. A gondot elsősorban azok az önkormányzati fenntartású intézmények okozzák, ahol a fűtést teljes egészében a földgáz biztosítja, ilyen például az uszoda.

– Októbertől piaci áron kell megvásárolnunk a földgázt, ez az uszoda esetében azt jelenti, hogy az eddig 20 milliós fűtési költség, 120-130 millió forintba kerül majd, de lehet, hogy még ennél is többe. Szeretnénk tovább működtetni az uszodát, hiszen társadalmi, közösségi igényeket szolgál ki – fogalmazott Bóka István, polgármester a legutóbbi testületi ülésen.

Szalai Gábor önkormányzati képviselő kérdésére reagálva a városvezető hangsúlyozta: minden önkormányzati intézménynél takarékossági intézkedési tervet vezetnek be, de a nehézségek ellenére az önkormányzat szeretné fenntartani az összes szolgáltatását.
– Egyelőre nem látom, hogy milyen módon és milyen intézmények esetében kaphatnak kompenzációs támogatást az önkormányzatok. Nem is ez az év lesz igazán problémás, januártól még bizonytalanabb lesz a helyzet – vélekedett Bóka István, aki hozzátette: lát rá esélyt, hogy a közeljövőben az uszoda gázfűtését kiváltsák biomasszával, ami jelentősen enyhítené a létesítmény fenntartásának költségeit.

[bs-white-space]

A 2021-es adatok alapján az önkormányzatok összes kiadása évente 2900 milliárd forint körül van. Ebből közüzemi díjakra a költségvetési beszámolók szerint 34 milliárd forintot, közvilágításra pedig 30 milliárdot költöttek, ez így összesen a kiadások alig 2,2 százaléka volt. Csakhogy a tavaly még összesen 64 milliárd forintos energiaköltség a jelenlegi árakon 600-700 milliárd forintra ugrott. Vagyis az önkormányzatoknak átlagosan minden negyedik forintot energiaköltségre kellene fordítaniuk. Ugyanakkor ezt még akkor sem fizethetnék ki, ha lenne rá pénzük és szándékuk. A gazdálkodásuk ugyanis kötött, az államtól vagy az uniótól kapott fejlesztési forrásokat például nem lehet rezsire fordítani. Az állami támogatások szinte mindegyike kötött, ahogy a béreket is kötelezően ki kell fizetni és számos kötelező feladatot el kell látni.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004