Oldal kiválasztása

1956 – Egy szívdobbanásnyi szabadság

Szerző: | 2022-10-23.

1956 hősei tartást adnak nekünk. Nemet mondtak a kommunista diktatúrára, helytálltak, amikor a nemzet megmaradásáról, az emberi méltóságról volt szó. A forradalom lerántotta a leplet a szovjet típusú terrorrendszerek rideg valóságáról. Európa ekkor ébredt rá: nincs más út csak a szabadság. Magyarország a szabadság jelképévé vált - mondta beszédében Schmidt Mária.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kovászna parkban rendezett ünnepségen dr. Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte az 1956-os forradalom eseményeit. Mint fogalmazott: az egész társadalom fulladozott a diktatúrától, fellázadt a kommunista terrorrendszer és az idegen megszállás ellen, ami ellopta a nemzet szabadságát. A nép felkelése vakmerő, lelkes és bámulatos erejű volt. A nemzet egy akaratot képviselt, vallási, származási és politikai különbségtétel nélkül. Mindenki egyet akart: szabadságot, függetlenséget.

– A szovjet katonai gépezet brutális erővel csapott le a magyar szabadságharcra. Azért mert 1956 a kommunista rendszert magát utasította el, nyíltan antikommunista és szovjet ellenes volt. Osztálykülönbség nélkül, mindenki szabadságot akart, nemzeti függetlenséget és szabad választásokat. Ezért azonosult velünk az egész világ. Az emberi méltóságért, nemzetünk megmaradásáért, identitásunk megőrzéséért harcoltunk. A magyar szabadságharc eltiprása azonban csupán pirruszi győzelem volt. Moszkva elvesztette arcát, kiderült, hogy a szabadság és a függetlenség esküdt ellenségei ők. 1956 leleplezte a kommunisták valódi természetét, és ezen többé már nem tudtak változtatni – fogalmazott Schmidt Mária.

  • Képgaléria

A szónok hangsúlyozta: 1956 októberében a magyar emberek megértették, hogy nincs mire várni, nem lehet tovább tűrni. Rájöttek, nem lehet tovább méricskélni, realistának lenni, mert az a biztos pusztulást eredményezné. Nemzetünk megmaradása, önbecsülése volt a tét. Cselekedni kellett és szembeszállni a mérhetetlen túlerővel – vélekedett a történész, aki kiemelte: az 1956-os forradalom lerántotta a leplet a szovjet típusú terrorrendszerek rideg valóságáról. Európa 56-ban ébredt rá: nincs más út csak a szabadság, Magyarország a szabadság jelképévé vált.

– Október 23-a után mindössze 12 szabad nap következett. Háromszáz óra szabadság jutott a nemzetnek. Egy századmásodpercnyi szabadság jutott egy-egy magyarnak. Egy szívdobbanásnyi szabadság. Mégis az egész világ tisztelte ezt a villanásnyi időt. Becsüljük meg mi is, mert néha egy szívverésnyi idő többet ér, mint egész évszázadok.
Nincsenek kis nemzetek, csak bátrak. Minden nemzet sorsát azok a pillanatok határozzák meg, amikor nemcsak sodródnak a történelemmel, hanem maguk alakítják azt. Ez 1956-ban egy pillanatra sikerült nekünk. Ezekből a pillanatokból áll össze egy nemzet, ezekből a nemzetekből áll össze Európa, ezekből az emlékekből lehet építkezni. Hajtsunk fejet a hőseink előtt, mert ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak – zárta beszédét Schmidt Mária.

A megemlékezésen Kéri Kitty, színművész, a Balatonfüredi Kisfaludy Színház igazgatója, és Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze lépett fel.

A délelőtti órákban a Bibó szobornál Komáromi Móric, a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium igazgatója mondott beszédet, délután a Bata ligetben tartanak majd megemlékezést, este hat órakor pedig ökumenikus ima lesz a köztemetőben.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart