Értékes falfestmény az Esterházy-kastélyban

Egy értékes falfestmény bukkant elő az Esterházy-kastély felújítása során. A műemlék védelem hamarosan befejezi a falfestés restaurálását.

A bontási munkák során bukkant fel az értékes falfestés, amely a későbbiekben látható lesz a kastélyban, a helyreállítási munkálatai jól haladnak.
A neobarokk stílusú épület renoválása is javában zajlik, a tervek szerint itt kap majd helyet a város múltját bemutató interaktív kiállítás.

A reformkori városrész legrégebbi műemlék épületének, az egykori Esterházy-kastélynak a rehabilitálása után a felújított épületben nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítanak ki.

Mint arról korábban már írtunk, a Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében zajlik. A műemléképülethez kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezik az épület kertjét is. A látogatóközpont szolgáltatásokkal, vendéglátókkal egész évben várja majd a vendégeket.

A Füred TV riportja a falfestmények restaurálásáról:

A neobarokk épület szintjei körülbelül százévenként épültek. Az 1783-ban épült eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Nincs a szállónak közösségi tere, ezért egy új látogatóközpontot alakítanak ki, amely a ház belő udvarában, a Balatonra néző oldalon kap helyet. Az épület utca felőli részén kert fogadja majd a látogatókat.

A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

Látványterv

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.