Oldal kiválasztása

Kinek jó ez? – Szálláshelyek új minősítése

Szerző: | 2022-10-26.

Az új rendszer eredményeként a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi illetve magánszálláshelyek működhetnek a piacon. Egy 109 pontból álló kritérium-rendszer alapján osztályozzák a szálláshelyek minőségét.

A szálláshely-minősítés közérdekű feladat, melyet országosan egységesen kell megszervezni és biztosítani – hangzott el azon az ingyenes tájékoztató előadáson, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. munkatársai tartottak Balatonfüreden. A helyi magánszállás kiadók körében akkora volt az érdeklődés, hogy egy napon belül két előadást is tartottak a városban.

A szálláshely-minősítési rendszer célja, hogy ellenőrzött, megbízható információ álljon rendelkezésre minden szálláshely minőségéről. A szálláshely-szolgáltatás nyújtásáról szóló jogszabályok alapján az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó, önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel.
Az új szisztéma célja, hogy mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 45 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.

A szállásokat egytől ötig csillagozzák majd, az értékelést azonban egyelőre csak az adott szálláshelyen lesz kötelező feltüntetni, a szállásfoglalással foglalkozó online felületeken ez még nem jelenik meg. Vagyis a vendégek akkor szembesülnek csak az értékeléssel, amikor megérkeznek a lefoglalt szállásukra. Kérdésünkre elhangzott, a jövő évben kampányt indít a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyben a leendő vendégek körében is ismertté teszik az új minősítési rendszert, ezt követően jelennek majd meg a szálláshelyek minőségét jelző csillagok a szállásfoglalási oldalakon is.

Az új minősítés egy 109 pontból álló kritériumrendszer alapján osztályozza a szállásadókat. A legfontosabb szempontok a tisztaság, a karbantartott környezet, de több szolgáltatásnak meghatározták a kötelezően teljesítendő minimumfeltételeit is. Például az ágymatrac nem lehet keskenyebb 13 centiméternél, minden szálláson kell füstjelzőnek lennie, meghatározták a törölközők méretét, és rögzítették a szoba/ágy négyzetméter igényét is.

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak regisztráció után egy úgynevezett önbevallást kell készíteniük, amit aztán minden esetben a helyszínen le is ellenőriz a Magyar Turisztikai Ügynökség, majd ez alapján határozzák meg az adott szálláshely minőségi besorolását – hangzott el a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezésében tartott előadáson. Rossz hír a szállásadóknak, hogy az objektív pontrendszer mellett a bírálók a szálláshelyről alkotott összbenyomást is figyelembe veszik.

Az első kötelező minősítés még ingyenes és három évre szól, hogy utána milyen költségekkel jár majd a szállásadók minősítése, egyelőre nem ismert.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2022 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004