Oldal kiválasztása

Jelentős fejlesztések és kiállítások Balatonfüreden

Szerző: | 2022-12-08.

Három jelentős tárlatnak ad otthont a Vaszary Galéria, - Maurer Dóra és Bak Imre életmű kiállítása illetve Balatonboglár 50 címmel a boglári kápolnaprojekt bemutatója nyílik majd meg-, valamint egy új kiállító helyet is átadnak a reformkori városrészben a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

– Balatonfüred reformkori városrészében több jelentős fejlesztés valósul meg jövő év májusig – jelentette be Bóka István, a város polgármestere a Vaszary Galériában tartott sajtótájékoztatón.
– Nagyszabású konferenciaközpontot építünk a Huray utcában, mélygarázzsal, kiállítótérrel, megtörténik az Esterházy villa felújítása, a Blaha utca 3-5. szám alatti épületek is megújulnak, itt kap helyet a Modern Műtár. Elkészült a Huray villák renovációja, fejlesztések zajlanak a Vaszary-villa kertjében, a Jókai Emlékházban és a Kerektemplomban. Az EKF támogatása nélkül nem valósulhatna meg a Modern Műtár létrehozása illetve a konferenciaközponton belül a kiállítótér kialakítása – sorolta a városfejlesztés elemeit Bóka István polgármester.

Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója hangsúlyozta: összesen 116 település csatlakozott a programhoz, ami példanélküli, ekkora régiót még soha nem ölelt fel a kezdeményezés. – Balatonfüred méltó partnerünk lesz – mondta a vezérigazgató.

A jövő évben a Vaszary Galéria a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében három jelentős kiállításnak ad helyet: Maurer Dóra és Bak Imre életmű kiállítása valamint Balatonboglár 50 címmel a híres boglári kápolnaprojektet bemutató tárlat nyílik meg.

– Másfél évtizedes építkező munka van abban, hogy európai szinten is jegyzett művészek tárlatai nyílnak meg a galériában. Maurer Dóra és Bak Imre neoavantgard művészek és egyben tanító művészek is. Mindkettőjüknek életmű kiállítása lesz a Vaszary Galériában. Jellemzőjük, hogy képesek a múlt fragmentumait, a különböző történeti rétegeket jelen idővé formálni. Galántai György 1968 és 1973 között Balatonbogláron működött kápolnaműterme pedig a 20. századi magyar művészettörténet kulcsjelentőségű helyszíne és intézménye volt, ezt mutatja be a Balatonboglár 50 kiállítás – fogalmazott Geskó Judit művészettörténész, a Vaszary Galéria főtanácsadója.
Ehhez kapcsolódva Can Togay, az EKF kulturális és kreatív főtanácsadója hangsúlyozta: a Balatonboglár 50 tárlat nemcsak felidézi az európai jelentőségű eseményeket, hanem reflektál is az adott korra.

2023 tavaszán nyílik meg a VEB2023 EKF támogatásának köszönhetően Balatonfüred új kiállítóhelye a Modern Műtár, ahol Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből lesznek majd láthatók időszaki kiállítások.

– Egy kreatív várost kerestünk, ahol bemutathatjuk a gyűjteményünket. Egy élő kiállítóteret szeretnénk létrehozni, ahol rendszeresen váltják egymást a kiállítások, ahol például a gyerekeknek is lesznek tárlatvezetések. A gyűjtemény azt mutatja meg, hogy a huszadik század zavaros politikai légkörének dacára, a kelet-, és nyugat európai művészek között létezett kommunikáció – vélekedett Szöllősi-Nagy András, a gyűjtemény tulajdonosa. Felesége, Nemes Judit hozzátette: az Európa összeköt című kiállítás mellett áprilisban megnyílik a Vera Molnár 100 időszaki tárlat is.

2023. január 22-én nyílik meg a Vaszary Galériában Bak Imre Helyzetek című kiállítása, ezzel veszi kezdetét a VEB2023 EKF balatonfüredi programsorozata.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004