Oldal kiválasztása

Elkészült a helyi építési szabályzat

Szerző: | 2022-12-20.

Elkészült és hamarosan életbe lép a város új helyi építési szabályzata, amely tulajdonképpen meghatározza, milyen irányba fejlődjön Balatonfüred. Elsődleges cél a város zöldfelületeinek növelése, a lakosság életminőségének javítása, a jó minőségű épített környezet kialakításának elősegítése volt. Szigorodtak a feltételek, az épületmagasságot és a beépíthetőségi százalékot csökkentették, ezzel párhuzamosan nagyobb zöldterületek kialakítását preferálja az új szabályzat.

Az országos területrendezési törvényhez, ezen belül is a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet előírásaihoz kellett igazítani a helyi szabályozást, melynek egyszerre kell megfelelnie az állami jogszabályoknak, az egyedi lakossági igényeknek, és tartalmaznia kell az önkormányzati szándékot is. Az újonnan beépítésre vagy jelentős átépítésre szánt területeken meg kellett határozni a kialakítható legkisebb telekméretet, a beépítési módot, a megengedett legnagyobb beépítettséget, az épületek magasságát valamint a kötelező zöldfelület mértékét. Tulajdonképpen építési munkát végezni a városban csak a helyi építési szabályzat valamint a szabályozási terv előírásainak megfelelően lehet.

A fő szempont az volt, hogy a szabályozás egy élhető település ideáját segítse elő. A felülvizsgálat során csökkentették a városban építhető épületek magasságát, korlátozták a telkek beépíthetőségét is, ugyanakkor növelték a kötelezően kialakítandó zöldterületek nagyságát.

A HÉSZ közel három évig készült a hatóságokkal egyeztetve illetve a lakossági igények és kérések figyelembevételével. 109 egyedi ügyet vizsgáltak meg és bíráltak el, az önkormányzat minden esetben igyekezett a jogszabályok keretein belül pozitívan hozzáállni a kérelmekhez, azonban voltak olyan partnerségi egyeztetések, ahol a kérelmek nem valósulhattak meg.
Összesen harminc hatóságot és önkormányzatot kerestek meg véleményezésre, számos egyeztető tárgyalást folytattak le. A hosszas munka eredményeként a képviselő testület a legutóbbi ülésén megszavazta az új szabályozást.

A munka itt nem áll meg, folytatódik az új igények, fejlesztési elképzelések vizsgálata, hiszen egy dinamikusan fejlődő városnak dinamikusan fejlődő Helyi Építési Szabályzatra van szüksége.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Hakimoto2024-02-21 10.24AgoraTisztelt Somogyi úr, miért különbbek a nyugati bejáratnál strandolok a keleti részen strandolóktól. Vagy mindenhol van Wifi vagy sehol sem.
  • olvasó2024-02-18 11.13AgoraPárizs pld. kitiltotta
  • E-roller2024-02-13 18.51Agora2023 októberéből találtam utolsó hírt, akkor azt írták, készül - a jó munkához pedig ugye idő kell... Ha valakinek van

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2Gazdabolt
Bahart