Oldal kiválasztása

Búcsúznak Rippl-Rónai és társai

Szerző: | 2023-01-06.

Búcsúzik a 20. századi magyar művészet színe-javát felvonultató kiállítás a Vaszary Galériában. Rippl-Rónai, Kassák, Kondor Béla, El Kazovszkij, Nádler és a többi nagy alkotó képei január 8-ig láthatók a galériában, ahol egyedi tárlatvezetés illetve művészettörténészek kerekasztal-beszélgetése várja az érdeklődőket.

A Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című tárlat a magyar modernizmus történetét mutatja be a századfordulótól a jelenig.
A századvég müncheni mestereitől Csók Istvántól és Ferenczy Károlytól, a századelőn francia posztimpresszionista és fauve irányzatot megismerő modern művészek közül Czóbel Bélától illetve a Nyolcak alkotóitól látható több fontos festmény.

A két világháború közötti anyag legalább ilyen gazdag és sokrétű: Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Molnár Farkas avantgárd munkái mellett a neoklasszicista irány és a római iskola művészeinek alkotásai (Patkó Károly, Aba-Novák Vilmos) egyaránt megtalálhatók. A posztnagybányai iskola képviselői is itt vannak (Bernáth Aurél, Egry József) és a háború utáni képzőművészeti anyag is jelentős: Jovánovics György, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Nádler István – csak néhányan a kortársak közül.

A kiállításon a tavaly decemberben elhunyt Bak Imrétől is látható alkotás, sőt a Kossuth-díjas művésznek január 22-én életmű kiállítása nyílik a Vaszary Galériában.

A gyűjteményes kiállítás záró ünnepsége január 8-án, vasárnap 15 órakor kezdődik. Részletes program itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart