Búcsúznak Rippl-Rónai és társai

Búcsúzik a 20. századi magyar művészet színe-javát felvonultató kiállítás a Vaszary Galériában. Rippl-Rónai, Kassák, Kondor Béla, El Kazovszkij, Nádler és a többi nagy alkotó képei január 8-ig láthatók a galériában, ahol egyedi tárlatvezetés illetve művészettörténészek kerekasztal-beszélgetése várja az érdeklődőket.

A Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című tárlat a magyar modernizmus történetét mutatja be a századfordulótól a jelenig.
A századvég müncheni mestereitől Csók Istvántól és Ferenczy Károlytól, a századelőn francia posztimpresszionista és fauve irányzatot megismerő modern művészek közül Czóbel Bélától illetve a Nyolcak alkotóitól látható több fontos festmény.

A két világháború közötti anyag legalább ilyen gazdag és sokrétű: Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Molnár Farkas avantgárd munkái mellett a neoklasszicista irány és a római iskola művészeinek alkotásai (Patkó Károly, Aba-Novák Vilmos) egyaránt megtalálhatók. A posztnagybányai iskola képviselői is itt vannak (Bernáth Aurél, Egry József) és a háború utáni képzőművészeti anyag is jelentős: Jovánovics György, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Nádler István – csak néhányan a kortársak közül.

A kiállításon a tavaly decemberben elhunyt Bak Imrétől is látható alkotás, sőt a Kossuth-díjas művésznek január 22-én életmű kiállítása nyílik a Vaszary Galériában.

A gyűjteményes kiállítás záró ünnepsége január 8-án, vasárnap 15 órakor kezdődik. Részletes program itt.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.