Oldal kiválasztása

Látványos megnyitó show – Kezdődik Veszprémben az EKF év

Szerző: | 2023-01-12.

Egy hétvége, 13 helyszín és 50 kulturális esemény Veszprém belvárosában: január 21-én Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik. A város a régióval közösen viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése a grandiózus megnyitó show lesz: a különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várják a Veszprémbe látogatókat.

Január 21-én, szombaton az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település, köztük Balatonfüred, több éve készül.

A felvezető évek után elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa. Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez nem csak hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a kultúrakedvelők, a város és a régió szerelmesei együtt élhetnek meg.

Rendhagyó produkciók a megnyitó napján és hétvégéjén

A január 21-i megnyitó helyszínei a veszprémi belváros egymást érő terei, utcái: a Veszprémi Vár Szentháromság tere, az Óváros tér, a Szabadság tér, a Brusznyai út, a Kossuth utca és a Szent Imre tér közvetlen környezetében helyezkednek el.

Délelőtt 10 órától egészen vasárnap hajnalig Veszprém belvárosában változatos, minden korosztályt megszólító produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek.

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon népzene és néptánc, míg a Hangvilla előtti téren, délután 2-től egészen vasárnap hajnalig, bárzongoristák előadások láthatók. A Városháza előtti téren az ének kerül fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel. A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a PomPom Party, egy különleges, családi parti.

Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

20 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a Várban elkezdődik az a grandiózus produkció, mely fényes üstökösként bevilágítja majd Veszprém belvárosát. Fényfestés és mapping, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei- és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. Az este felejthetetlen vizuális élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt olyan közreműködők segítségével, mint Bozsik Yvette és társulata, a fénymunkáikról híres Kiégő Izzók csapata vagy ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus.

A megnyitóünnepen a három veszprémi helyszín bármelyikét választhatjuk, az élmény nem marad el és nem maradunk le egy pillanatról sem: a vetítések elhozzák a többi helyszín eseményeit is.

After-party – éjszakába nyúló helyi események

A látványos show után kilenc órától városszerte folytatódik az este: a lenyűgöző utcaszínházi dob show-val, a Spark!-al a Kossuth utcában és a forgatag bármelyik pontján lehet majd találkozni; a Posta előtti téren pedig NECC PARTY kezdődik 21 órától. Este 10 órától az Óváros téren a méltán híres bécsi Kruder & Dorfmeister DJ-duó produkcióját az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő másik két várost képviselő temesvári és elefszínai DJ-k műsora egészíti ki.

Az ünneplés egész hétvégén át tart

Vasárnap már reggel 9-től várják az Óváros téri piacon a helyi termékek iránt érdeklődőket, a helyi, valamint a Bakony–Balaton régió termelői, gazdái, de lesznek városi és várbeli séták is.
Január 22-én Veszprém a magyar kultúra napját és a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepli. A Nagy Himnusz sztori elnevezésű zenés irodalmi eseményen Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a műről, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar zenél.
A Himnusz 200. születésnapján Együtt szaval Veszprém: a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap este 7-re a színházkertbe várja a térség lakosait, hogy a fáklyákkal világított téren, együtt szavalják el a Himnuszt.
A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül. Az előadás a Hangvilla nagytermében este 8-kor kezdődik.
Litván művészek koncertjeivel, fotókiállításával és filmvetítéssel indul az Interurbán is: ebben az évben Veszprémbe látogat a világ csaknem 30 városa Kaunastól (Európa Kulturális Fővárosa 2022) egészen Bad Ischl-ig (Európa Kulturális Fővárosa 2024).

A rendezvény nyitányához kapcsolódva Balatonfüreden Bak Imre életmű kiállítása nyílik meg a Vaszary Galériában január 22-én, 16 órakor.

A megnyitó ünnepség részletes programja itt.

A megnyitó ünnepség idején a közlekedési vállalatok, a menetrend szerinti járataikon kívül – mentesítő illetve éjszakai járatokat biztosítanak. Részletek itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004