Oldal kiválasztása

A Balaton-bor a követendő példa

Szerző: | 2023-01-22.

Egész hétvégére kínált programokat ezúttal az évadnyitó borünnep. A Vince-napok alatt a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség borászatai pincelátogatásokkal, borkóstolókkal és borkorcsolyákkal várták a vendégeket. A hagyományos ünnepségen megrendezték az elmaradhatatlan Vince-napi szőlővessző áldást is.

A Vince-napok hagyományos ünnepségén Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke külön köszöntötte Figula Mihályt, a „2022. Év Bortermelője Magyarországon” díj nyertesét.

– Büszkék vagyunk Figula Mihályra, borászati tevékenysége, díja sokat jelent a városnak – fogalmazott Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a város szeretné a Vince-napok rangját felemelni a Borhetek, a Balatoni Hal és Borünnep és a Szüreti Fesztivál mellé. – Fontos lenne, hogy a szezonnyitó borünnepünk egy tartalmas szakmai, borászati, gasztronómiai eseménnyé váljon. A covid-járvány, majd a háború nem tett jót az eseménynek, volt, hogy egyáltalán a megrendezése is bizonytalanná vált, a jövőben ezen szeretnénk változtatni – fogalmazott Bóka István az Arácsi Népházban tartott rendezvényen.

– A balatoni borvidék eltér a többi hazai borvidéktől, nemcsak adottságai miatt, de a turizmushoz való szoros kötődése okán is. Nem véletlen, hogy itt hívták életre az egyik új bor brand-et, a Balaton-bort, ami jó példa arra, miként lehet a minőséget értékesíteni. A magyar bor értékesítési struktúrája jelenleg dekoncentrált, ezen mindenképpen változtatni kell, ez az agrárpolitikánk egyik stratégiai célja – mondta szakmai előadásában dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Dr. Szőke Barna Árpád, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomás igazgatója, aki szintén tartott előadást, kérdésünkre elmondta: a Balaton-bor az elmúlt években sikeresen pozicionálta magát, ismert márka lett, évről-évre több palack készül belőle.
– Egyre többen szeretnének Balaton-bort készíteni, úgy látom a brand már országossá vált. Az országban ugyan nem nő a szőlő ültetvények mennyisége, de folyamatosan újulnak meg ezek a területek. Az aszályos időjárás miatt a szokásosnál kevesebb bor készül az országban, valószínűleg a későbbiekben is kevés csapadékkal kell számolnunk, ezért fontos lenne, hogy kitaláljunk egy stratégiát a szőlő ültetvények öntözésére – mondta az igazgató.

A rendezvény szervezői – Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. – ezúttal is arra törekedtek, hogy a hagyományos szakmai előadások mellett népszerűsítsék is a borkultúrát. A helyi borászok két napon át kínálták nedűiket a pincéikben az ünnepségen megszentelték a  Vince-vesszőket, majd a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort.

  • Képgaléria

A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor várható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004