Energiatámogatás szállás- és vendéglátóhelyeknek

Január 20-a óta közel kétszáz regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely-üzemeltetőktől az energetikai támogatási programra – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség. A rezsitámogatási igényeket január 30-ától lehet benyújtani.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából országszerte mintegy 21 ezer turisztikai vállalkozás, ezen belül közel 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023 első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamosenergia, távhő) növekményére 50 százalékos közvetlen támogatást kapjon. Az MTÜ most minden érintett turisztikai kkv-t arra biztat, hogy éljen a regisztrációs lehetőséggel, hiszen az energetikai támogatási program másik lábaként igénybe vehető, energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióra csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak.

A regisztráció határideje 2023. április 30., a rezsitámogatási igényeket pedig január 30-ától lehet benyújtani egészen június 30-ig. A beruházástámogatásra december 15-ig lehet pályázni.

Azok a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátóhely üzemeltetéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik a rezsitámogatást, amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.

A támogatás igénybevételéhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:
– A foglalkoztatottak létszáma 250 főnél nem lehet több, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forint, avagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.
– Fontos, hogy a 2021-es energiaköltség elérje az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát.
– Előírás, hogy a jelentkezők 2024 végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező fejlesztést valósítanak meg, melyre vonatkozóan nincs meghatározott minimális kritérium.
– A támogatások elnyeréséhez a pályázóknak vállalniuk kell, hogy foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10 százaléknál nagyobb mértékben.

Mint arról korábban írtunk, a balatonfüredi önkormányzat a helyi vendéglátóhelyeknek külön rezsitámogatási pályázatot írt ki.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.