Oldal kiválasztása

Sportolók költöztek a Zsidó Kiválóságok Házába

Szerző: | 2023-02-26.

Zsidók és a sport, Hajós Alfrédtól Gari Kaszparovig címmel magyarul és angolul beszélő új állandó kiállítással bővült a Zsidó Kiválóságok Háza digitális tárlata. Így a tudományos élet és a művészvilág legnagyobbjaival együtt több mint 400 maradandót alkotó kiválóság ismerhető meg behatóan a ház állandó tárlatán, ahol a látogatók maguk tallózhatnak a bemutató hang- és képanyagok között.

Az új szekció 120 olimpiai és világbajnoki aranyérmes zsidó származású sportoló, edző, sportvezető, és más, sporttal foglalkozó kiválóság életét és eredményeit mutatja be, akiket, vagy felmenőiket, megsemmisítésre ítélt a politikai antiszemitizmus. Polgár Judit, Székely Éva, Keleti Ágnes, Hajós Alfréd – csak néhány név a most nyíló kiállításból.

– Ez a tárlat nagyszerű módja annak, hogy bemutassuk a zsidóság hosszú történetét. A magyar zsidó sportolók az 1964-es tokiói játékokig 48 aranyérmet nyertek, kétszer annyit, mint az amerikai zsidók. Rendkívüli sportolók életét ismerhetjük meg az új gyűjtemény által, külön kiemelném Keleti Ágnest, aki több világbajnoki- és Európa-bajnoki cím mellett tíz olimpiai érmet szerzett, köztük öt aranyat. Nőként, zsidóként, sportolóként egy igazi példa és legenda ő – fogalmazott Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a kiállítás megnyitóján.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábbi minisztere az eseményen hangsúlyozta: az ITM 2021-ben és 2022-ben összesen 60 millió forinttal támogatta a művészek és a most nyíló sport kiállítás tartalomfejlesztését.
– Nagy érték ez a digitális tudás tár, fontos a támogatása. Szeretnénk, ha a kiállítás egy része Győrben a Széchenyi egyetemhez tartozó egykori zsinagógájában is látható lenne – jelentette be Palkovics László.

  • Képgaléria

Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, hogy a kultúra és a sport az a két terület, amiért igazán érdemes élni, ezek mozgatják meg leginkább az emberek szívét, nem véletlen, hogy a város kiemelten kezeli a kulturális és sportfejlesztéseket.
– Sok mindent átgondol az ember, ha végignézi ezt a kiállítást. Az a feladatunk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt a tárlatot, jöjjenek az iskolások, a fiatalok, minél többen lássák, ismerjék meg ezeket a sportolókat – mondta Bóka István a megnyitón, amelyen jelen volt Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete is.

Az eseményen Dénes Gábor filmrendező mutatta be a kiállítást hangsúlyozva: ha győz a gonosz, a kirekesztés a zsidósággal szemben, akkor abból, amit itt látható, semmi nem valósult volna meg.
– Ez egy konszenzusos hely. Jó lenne, ha ez a konszenzus minél több helyi, országos és nemzetközi szintéren elszaporodna – e szavakkal zárta a hivatalos megnyitót Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke.

Az önkormányzat saját és a Norvég Alap pályázati forrásából újította fel és látta el új funkciókkal az egykori zsinagógát. 2018-ban nyílt meg a kiállítóhelyként és közösségi térként működő intézmény az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállítással együtt. Az új fejlesztés révén, mostantól összesen 400 zsidó származású kiválóság életét és munkásságát lehet megnézni korszerű digitális eszközök segítségével a kiállításon, amely egész évben keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004