Oldal kiválasztása

Biomassza alapú fűtőmű létesítése Balatonfüreden

Pályázó neve BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Projekt címe: Biomassza alapú fűtőmű létesítése Balatonfüreden
Szerződés száma TOP-3.2.2-15-VE1-2016-00002
Eredetileg megítélt támogatás összege 618.050.000 Ft
Megítélt többlettámogatás 386.781.355 Ft
A hatályos támogatás összege 1.004.831.355 Ft
A támogatás intenzitása 100 %
El nem számolható, további költség 50.000.000 Ft

A projekt rövid leírása:

Balatonfüred Város célja, hogy jelentősen csökkentse a függését a bizonytalan import földgáztól, csökkentse és tegye tervezhetővé az energiaköltségeit, egyúttal aktívan tegyen a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, a CO2 kibocsátás jelentős csökkentésével. A célok érdekében Balatonfüred Város Önkormányzata pályázaton összesen 1 004 831 355 Ft támogatást nyert el.

Az energiafüggetlenséget biztosító, klímavédelmi projekt keretében biomassza fűtő kazánokat telepítenek, amelyekkel kiépítendő hőtávvezetékeken keresztül a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpontot, a Városi Sporuszodát, a Kézilabda Akadémiát, továbbá a Városi Bölcsődét és a Tündérkert Óvodát fűtik. Az uszoda és a PROBIO telephelyén továbbá 150 kW teljesítményű napelemes rendszer fog a jövőben zöldáramot termelni.

A projekt modellértékű lesz, mivel a fűtéshez főként a városban az év során keletkező, főként a városi fák metszéséből, a parkgondozásból begyűjtött biomassza, a villamosenergiaigényhez pedig napenergia kerül felhasználásra. Az év során keletkezett zöld nyesedék, falevél a most is működő komposzttelep mellett létesítendő városi telephelyen aprításra kerül, majd egy úgynevezett EWA konténerben jelentős vízcsökkentés és fermentálás után száraz állapotban a fűtési időszakban kerül felhasználásra a létesítendő, erre tervezett biomassza kazánokban. A napelemekkel megtermelt zöldáram az uszoda energiaigényét, valamint a projekt hálózati áramigényét csökkenti.

A projekt fő jellemzői:

Az energiaellátás biztonságának és energiafüggetlenségnek a megteremtése: a város intézményeinek a fűtése az olyan krízisektől is függetlenül biztosított lesz, mint például az orosz-ukrán háború. A helyben minden évben ma is keletkező biomassza eddig komposztálásra került, ám nagyobb részének a felhasználásával a jövőben teljesen el tudja a város látni a saját fenti intézményeit. A helyi zöldáram pedig áramszünetek esetén is biztosítja a villamos berendezések működését.

Klímavédelem, CO2 csökkentés: a fejlesztéssel Balatonfüred lényegében plusz CO2 kibocsátás nélkül tudja a saját, hőtávvezetékkel elérhető intézményei számára szükséges hőt megtermelni. Az év során a városban keletkező zöldanyag az első év után újratermelődik, ezzel Balatonfüred évente legalább 700 tonna CO2 kibocsátáscsökkenéssel járul hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A projekt során továbbá telepítünk összesen 150 kW teljesítményű napelemet is, amellyel a hálózati villamosenergia igény lesz csökkenthető évente 165.000 kWh-val, ami szintén helyben termelt, teljesen megújuló, tiszta árammal látja el a projektet és az intézményeket.

Gazdaságosság: a földgáz árának 2022 során megtapasztalt emelkedésétől a jövőben megvédi magát a város, hiszen a fűtéshez szükséges alapanyag plusz költség nélkül megtermelődik a városban. A projekt létesítését követően a többi költség esetleges emelkedése kontollálható, így ezzel a város az eddi földgázra kifizetett költségeket további, városon belüli fontos céljaira tudja fordítani.

Tiszta működés: a létesítendő, kis méretű hőközpont a más városokban ma is problémamentesen működő 7-8 MW-os berendezéseknél jóval kisebb, de ennek ellenére is külön korszerű berendezés biztosítja a szállópor leválasztását. A kazánok csak és kizárólag biomasszát használnak fel, és a hazai jogszabályi feltételeknek mindenben megfelelnek. Ezt már a próbaüzem során is független auditált mérésekkel kell igazolni. A tervezés során a zaj- és porhatást kizárták azzal, hogy a fűtőanyagot zárt konténerekben szállítják be a telephelyre, ahol az épületen belül történik meg azok leemelése. A fűtőanyag a lerakott konténerekből közvetlenül kerül a kazánokba, tehát a fűtőanyag mozgatása nem igényel helyi gépi munkát, amivel a zaj és a porhatás is lényegében megelőzhető.

Érintett helyszínek:
– a biomassza fűtő kazánok helye a PROBIO Zrt. Fürdő utcai ipari telephelye
– a zöldhulladék feldolgozása, EWA konténer helye és a tárolás nyitott színben a komposzttelep szomszédságában a Balatonfüred, 087/3 hrsz
– Uszoda épülete és a PROBIOFürdő utcai gazdasági épületének a teteje (100 és 50 kWp napelemes rendszerek)

Megosztás

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2023 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Brien Fery2024-04-16 12.02AgoraA Fürdö utcában a Rendszetudományi központ előtt az úttest megsüllyedt és annyira hepehupás hogy csak lépésben lehet áthaladni a szakaszon.
  • Nyugdijas Öreghegyi2024-04-16 11.57AgoraTisztelt Somogyi úr, az Öreghegyi utca elején létesítettek egy kis "Park"-ot. Sajnos ennek a rendben tartására úgy látszik nem jut
  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004