Oldal kiválasztása

Biomassza fűtés a városban

Szerző: | 2023-03-06.

Biomassza alapú fűtőművet létesítenek Balatonfüreden. A Probio Zrt. Fürdő utcai ipari telephelyén helyet kapó új rendszer jelentősen csökkenti a bizonytalan import földgáztól való függőséget, attól lényegesen olcsóbb energiaköltségekkel jár, és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével a klímavédelemhez is hozzájárul. Pályázati úton egy milliárd forintot nyert a város a modellértékű rendszer kiépítésére.

A biomassza fűtő kazánok a Balaton Szabadidő Központot, a városi uszodát, a kézilabda akadémiát, továbbá a városi bölcsődét és a Tündérkert Óvodát fűtik majd. A projekt részeként az uszoda és a Probio telephelyén egy 150 kW teljesítményű napelemes rendszert is kialakítanak.

A projekt modellértékű lesz, hiszen a fűtést főként a fák metszéséből illetve a parkgondozásból begyűjtött biomassza szolgálja majd, az áram igényt pedig a napenergia biztosítja.
A fűtéshez szükséges alapanyag plusz költség nélkül megtermelődik a városban, hiszen az év során keletkezett zöld nyesedéket, faleveleket a most is működő komposzttelep mellett létesítendő városi telephelyen aprítják majd fel, és egy úgynevezett EWA konténerben teszik fűtésre alkalmas biomasszává.

A fejlesztéssel Balatonfüred évente legalább 700 tonnával kevesebb szén-dioxidot termel majd, a létesítendő, kis méretű hőközpontban pedig külön korszerű berendezés biztosítja a szállópor leválasztását. A kazánok működését már a próbaüzem során is független, hitelesített mérésekkel kell igazolni.

Várhatóan ez év decemberre készül el a biomassza fűtőmű.

A Füred TV videója:

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004