Oldal kiválasztása

Diákok kaptak ízelítőt a vitorlázásból

Szerző: | 2023-03-10.

Több mint száz, elsősorban a Balaton-környéki települések általános iskoláiban és gimnáziumaiban tanuló fiatal ismerkedhetett meg a vitorlázással Balatonfüreden. Az eseményen részt vett Berecz Zsombor a sportág legsikeresebb magyar versenyzője, aki Európa- és világbajnoki címei mellét 2021-ben ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián.

Az Európai Unió Erasmus+ alapjának támogatása révén tíz ország száz-száz gyermekét hívták meg egy angol nyelven tartott online sportág-népszerűsítő rendezvényre. A programban résztvevő magyar szervezők – a Túravitorlás Sportklub, a Magyar Vitorlás Akadémia valamint a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT – úgy döntöttek, hogy közvetlenül a vízparton nyújtják az első élményeket a 12-16 év közöti fiúknak és lányoknak.

– Nagyon fontos, hogy minél több gyermek ismerkedhessen meg ezzel a gyönyörű sportággal, akikkel reményeim szerint akár versenyzőként, akár szabadidős vitorlázóként találkozhatunk a tavon. Az Erasmus+ program célja az, hogy még szélesebbre nyissa a vitorlázó közösséget és elérhetővé tegye azon fiatalok számára is, akik még esetleg nem ismerik a sportágunkat -fogalmazott Náray Vilmos a program szervezője, a Túravitorlás Sportklub elnöke.

A gyerekek a zoom-konferencia előtt Berecz Zsomborral szelfizhettek, közelről is megcsodálhatták olimpiai érmét, a beszélgetés után pedig megismerhették a több mint száz hajót befogadó vitorlás kikötőt, szakavatott vezetők segítségével feljuthattak két nagy vitorlás fedélzetére és megtanulhatták, miként kell szakszerűen használni egy mentőmellényt, vagy éppen csomót kötni. A bátrabbak egy vitorlás szimulátoron gyakorolhatták egy kishajó kormányzásának rejtelmeit is, és megtekinthették a Kékszalag PORT-ban lévő vitorlás sporttörténeti kiállítást is.

– A Kékszalag PORT nem csupán egy hajóparkoló, hanem egy megállópont és szabadidőközpont, melynek célja, hogy minél többekkel megismertethesse a vízen járás örömét. Jó volt látni, ahogy benépesül a kikötő területe a vitorlázás iránt érdeklődő fiatalokkal, reméljük, hogy még sok ilyen kezdeményezésben lehetünk partnerek – mondta Holczhauser András a Kékszalag PORT vezetője.

Mindez csupán első felvonása annak az Európai Álom Kupa elnevezésű Erasmus+ programnak, amelynek elsődleges célja, hogy a Covid utáni időszakban ismét népszerűsítse a fiatalok között a mozgást, a sportolást – jelen esetben a vitorlás sportág ismertetésén keresztül. Tíz ország iskolásai – köztük holland, német, belga, olasz, bolgár és magyar fiatalok – hallgathatták meg Berecz Zsombor előadását arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe egy élsportoló, és milyen munka rejlik a siker mögött. Ugyancsak erről beszélt az ezer fős hallgatóság számára tartott online konferencián Odine van Aanholt világbajnok holland vitorlázónő, Conrad Colman új-zélandi földkörüli vitorlázó (aki nem mellesleg Fa Nándor társa volt egy kétszemélyes földkerülő vitorlásversenyen 2016-ban), és Seth Godin amerikai bestseller író.

A projekt további állomása egy vitorlázó nyílt nap lesz, amikor az iskolások már a vízen is megtapasztalhatják a sportág szépségeit, illetve egy két hetes edzőtábor és verseny a Garda-tavon, amelyen a tíz résztvevő ország gyakorlott fiatal vitorlázóinak nyílik majd lehetősége egy gyors, modern, víz felett hordszárnyakon száguldó vitorlás kipróbálására.

Fotók: Náray Vilmos

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004