Oldal kiválasztása

Jobb és környezetkímélőbb lesz a balatoni ivóvízellátás

Szerző: | 2023-03-10.

Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátási rendszerét. A fejlesztés 147 település 320 ezer lakosát érinti. A várhatóan 2024-ben kezdődő beruházás során modernizálják az ellátási rendszert, és megszüntetik a Balatonból történő vízkivételt, egy költség- és energiatakarékosabb, környezetkímélőbb rendszer biztosítja majd a Balaton-régió vízellátását, ráadásul kiváló minőségű ivóvízzel.

A kiemelt regionális beruházás tervezésére hárommilliárd forint támogatást nyert a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A tervezők elkezdték az önkormányzatokkal valamint a megépítendő ivóvízvezeték-hálózat által érintett ingatlanok tulajdonosaival az egyeztetéseket, a tervezett nyomvonalon geodéták és talajmechanikai szakemberek kis átmérőjű fúrásokkal vesznek talajmintákat.

A fejlesztés lényege, hogy hosszú távon fenntartható módon biztosítsák a régió szükséges ivóvízmennyiségét, ráadásul a karsztvíz révén kiváló minőségű ivóvizet tegyenek elérhetővé.
A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, jelentős ingatlanfejlesztések zajlanak, mindez egyre nagyobb vízigénnyel jár. Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják, Balatonfüreden is üzemel ehhez szükséges vízkivételi mű. A tó vize sérülékeny, egyre gyakoribbak a csapadékhiányos időszakok, védeni kell tehát a Balaton vizét, ráadásul a karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz.

A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig kiválthatják az elavult, gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemelő, teljes felújításra szoruló, 40-50 éves regionális vízvezeték-hálózatot. A jelenlegi, a Balatonból történő költséges felszíni vízkivétel helyett karsztvízzel, illetve a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő, technológiai vegyszer alkalmazása nélkül, energiatakarékosan, fenntartható és környezetkímélő módon az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

Megszűnhet tehát a Balatonból történő vízkivétel, helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldhatják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel.
A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében 2023. novemberéig elkészítik a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket; az érintett területeken pedig elkészítik a vízvezetési szolgalmi joggal és a területszerzéssel kapcsolatos dokumentációkat. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot fordítanak, ilyen volumenű ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A több száz milliárdos beruházás a tervek szerint az évtized végére valósulhat meg.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004