Oldal kiválasztása

Jobb és környezetkímélőbb lesz a balatoni ivóvízellátás

Szerző: | 2023-03-10.

Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátási rendszerét. A fejlesztés 147 település 320 ezer lakosát érinti. A várhatóan 2024-ben kezdődő beruházás során modernizálják az ellátási rendszert, és megszüntetik a Balatonból történő vízkivételt, egy költség- és energiatakarékosabb, környezetkímélőbb rendszer biztosítja majd a Balaton-régió vízellátását, ráadásul kiváló minőségű ivóvízzel.

A kiemelt regionális beruházás tervezésére hárommilliárd forint támogatást nyert a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A tervezők elkezdték az önkormányzatokkal valamint a megépítendő ivóvízvezeték-hálózat által érintett ingatlanok tulajdonosaival az egyeztetéseket, a tervezett nyomvonalon geodéták és talajmechanikai szakemberek kis átmérőjű fúrásokkal vesznek talajmintákat.

A fejlesztés lényege, hogy hosszú távon fenntartható módon biztosítsák a régió szükséges ivóvízmennyiségét, ráadásul a karsztvíz révén kiváló minőségű ivóvizet tegyenek elérhetővé.
A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, jelentős ingatlanfejlesztések zajlanak, mindez egyre nagyobb vízigénnyel jár. Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják, Balatonfüreden is üzemel ehhez szükséges vízkivételi mű. A tó vize sérülékeny, egyre gyakoribbak a csapadékhiányos időszakok, védeni kell tehát a Balaton vizét, ráadásul a karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz.

A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig kiválthatják az elavult, gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemelő, teljes felújításra szoruló, 40-50 éves regionális vízvezeték-hálózatot. A jelenlegi, a Balatonból történő költséges felszíni vízkivétel helyett karsztvízzel, illetve a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő, technológiai vegyszer alkalmazása nélkül, energiatakarékosan, fenntartható és környezetkímélő módon az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

Megszűnhet tehát a Balatonból történő vízkivétel, helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldhatják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel.
A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében 2023. novemberéig elkészítik a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket; az érintett területeken pedig elkészítik a vízvezetési szolgalmi joggal és a területszerzéssel kapcsolatos dokumentációkat. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot fordítanak, ilyen volumenű ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A több száz milliárdos beruházás a tervek szerint az évtized végére valósulhat meg.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2023 >
Április

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004