Oldal kiválasztása

Bejárható Balaton – Turisztikai évadnyitó

Szerző: | 2023-03-22.

Balatonfüreden folytatódnak a turisztikai fejlesztések, időben és tartalmában is bővül a kínálat. Konferencia központ és kiállítótér épül, új partszakaszok járhatók majd be szabadon, erősödik az aktív turizmus repertoárja és több jelentős kulturális esemény közül választhatnak az ideérkező vendégek – hangzott el a helyi turisztikai egyesület évadnyitóján. A rendezvényen átadták az év turisztikai vállalkozója díjat, amelyet a szakmai jelölés illetve a közönségszavazatok alapján Fülöp Júlia idegenvezető vehetett át.

A helyi turisztikai egyesület hagyományos évadnyitó rendezvényén Bóka István polgármester ismertette a várható városi fejlesztéseket, hangsúlyozta: kiemelten fontos a Balaton-part megnyitása, ennek érdekében a város sokat tesz. Egyebek mellett egy hónap múlva átadják az egykori Brázay strand parkosított területét, a szezonon kívül megnyitják a kemping strandját a járókelők előtt. Tervezik a Helkával szembeni volt szövetségi telep megnyitását a jövő nyáron és hasonló a szándék az Esterházy strand melletti nyolcezer négyzetméteres parti területtel is.

– Hamarosan átadjuk a Huray utcában épülő konferencia központot, amely az elő- és utószezonban, jellemzően a hétköznapokon fogadja majd a vendégeket. Számításaink szerint a konferenciaturizmus 3-4 százalékkal hozhat több vendéget a város szállodáinak. A központ jelentős lendületet adhat a város turizmusának – fogalmazott Bóka István, aki hozzátette: a jövő év elejére elkészül a Forrás sport park kialakítása is, ami az aktív- és szabadidősport kedvelőinek nyújt majd számos kikapcsolódási lehetőséget.

Böröcz István, a helyi turisztikai egyesület elnöke értékelte az elmúlt szezont, előadásából kiderült: a 2022-es országos turisztikai bevétel 22 százalékát adta ki a Balaton, a maga 8,8 millió vendégéjszakájával. Az aktív turizmus illetve a négy évszakos tevékenységek a legnépszerűbbek a térségben. Az elnök szerint Balatonfüred élen jár a szolgáltatásokban, minőségi és tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket biztosít.
– Az egyesület és a Tourinform iroda hamarosan beköltözik a Huray-villák egyik épületébe – jelentette be az elnök, aki hangsúlyozta: az a cél, hogy több vállalkozó csatlakozzon a jelenleg 121 tagot számláló egyesülethez.

Kositzky Anett, a Balatonfüred Nonprofit Kft. igazgatója ismertette az EKF programmal közös városi kulturális fejlesztéseket. Elhangzott: április 22-én átadják a Blaha utcában helyet kapó Modern Műtárat, júniusban megnyílik az Esterházy-kastély, melyben modern helytörténeti kiállítás és kávézó várja majd a vendégeket, megújul a Vaszary-villa parkja, a Jókai Emlékház és a Kerek templom.

– Az EKF program segítségével három jelentős kiállítás lesz látható idén a Vaszary Galériában, és megújítjuk a Romantikus Reformkor rendezvényünket illetve az Anna Fesztivált. Hangulatos kávéházi cigányzenei koncertek lesznek a városban, a 18 éves füredi lányok pedig szerenádot kapnak majd – mondta a Füredkult igazgatója.

A Vaszary Galériában megtartott évadnyitó eseményen átadták Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden szakmai díjat is.
A három jelölt közül (Fülöp Júlia-Balaton Guide, Rádóczy Andrea – Hotel Golden Lake Resort, Tóth Tímea – Tigris Reggeliző és Bisztró) végül a közönségszavazatok alapján Fülöp Júlia vehette át az elismerést.

Fülöp Júlia közel harminc éve kíséri idegenvezetőként a Balatonfüredre érkező vendégeket. Elhivatottság és felkészültség jellemzi. Negyven tematikus városnéző sétát vezet, nagy történetgyűjtő, a reformkori anekdoták, a városban megfordult hírességek életének és történeteinek ismerője.
– Nem számítottam a jelölésre, a díj pedig nagyon meglepett. Szeretem a munkám, azért tanítok a mai napig németet, hogy kedvemre végezhessem az idegenvezetést. Igyekszem alkalmazkodni a hallgatósághoz, igyekszem mindig kicsit mást és másként elmondani egy-egy témában. Az embereket a történetek érdeklik, hogy mit csináltak itt a korabeli hírességek, Balatonfüreden van, mit mesélni. A negyven tematikus séta soknak számít, de hát ennyi minden foglalkoztat. Ebben az évben is készülök új megközelítéssel, gasztronómiai városnéző sétákat is tartok majd – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Fülöp Júlia, aki jelenleg grafikus képzésen vesz részt, hogy az idegenvezetéshez szükséges kiadványokat maga tervezhesse meg.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004