Oldal kiválasztása

Francia Becsületrendet kapott Geskó Judit

Szerző: | 2023-04-05.

Geskó Judit művészettörténész, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója a francia Becsületrend lovagi fokozatát vehette át. A Balatonfüredhez erősen kötődő művészettörténész a legmagasabb francia állami kitüntetést a francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájával érdemelte ki.

A francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért a francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Geskó Juditot, a Szépművészeti Múzeum tudományos munkatársát – közölte a Szépművészeti Múzeum.

A franciaországi Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés; a Francia Köztársaság elismerését Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete e hét kedden adta át a budapesti nagyköveti rezidencián.

Az ünnepélyes átadón elhangzott indoklás szerint Geskó Judit szakmai életútját az európai festészet történelme minél szélesebb körű terjesztésének szentelte. „Egy tartalmas francia-magyar együttműködés kezdeményezője, amely lehetővé tette tudományos művének nemzetközi szintű elismerését a művészettörténetben. Többek között Cezanne szakértője, akinek műveiből nemrég szervezett kiállítást Budapesten” – emelték ki a méltatásban, amely kitért arra is, hogy a művészettörténész évek óta kezdeményezője tudományos ciklusok bemutatásának a Szépművészeti Múzeumban, a legnagyobb francia múzeumokkal együttműködésben.

Geskó Judit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem-spanyol, illetve művészettörténet szakán végzett. 1977- óta a Szépművészeti Múzeum munkatársa, 1986-óta a Grafikai Gyűjteményben a XIX-XX. századi rajzok, metszetek és fényképek kurátora volt. A múzeum mintegy háromezer lapból álló XX. századi rajz- és metszetgyűjteményének kialakítója. 2005-2018 között a modern gyűjtemények vezetője, jelenleg tudományos munkatárs.
Számos jelentős nemzetközi és hazai kiállítás rendezője. Nevéhez fűződik egyebek mellett három Picasso vagy a Monet kiállítása, illetve a szakmai és közönség berkekben is nagy sikert arató Van Gogh Budapesten című tárlat rendezése. Paul Cezanne nemzetközileg elismert kutatója, a szűk körű Cezanne Társaság tagja. 2012-ben és 2021-ben világhírű kiállítást szervezett Cezanne műveiből a Szépművészeti Múzeumban, most egy Gauguin kiállításra készül.
A Magyar Érdemrend lovagi (2004), tiszti (2013) fokozatának, a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi (2004) és tiszti (2010) fokozatának kitüntetettje.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart