Oldal kiválasztása

Költők versenye Füreden

Szerző: | 2023-05-04.

Balatonfüred ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo Költőversenyt. A több mint harmincéves múltra visszatekintő költőversenyhez hasonló kezdeményezést Európában nem nagyon találni, a rendezvény az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát. Idén szeptemberben ismét a Balaton-parti városban találkozik majd a hazai irodalom színe-java – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Bóka István polgármester a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban rendezett tájékoztatón hangsúlyozta: Balatonfüred a kultúra városa, ami nemcsak egy szlogen, hanem a hosszú évek óta zajló átgondolt kulturális fejlesztések hozománya. A város jelentős irodalmi hagyományokkal is rendelkezik, amelynek ugyanúgy része a Lipták Gábor hagyaték, mint a Quasimodo költőverseny, ami a település imázsának egyik meghatározója.

– A napokban adtuk át a Modern Műtárat, egyedülállónak számít ma egy kortárs kiállítótér megnyitása. Hamarosan megnyílik a megújított Esterházy-villa és a Helytörténeti Gyűjtemény. Irodalmi folyóiratot adunk ki, létrehoztuk a Szőcs Géza Irodalmi Szalont, és évről évre a költőversenynek köszönhetően itt Balatonfüreden találkoznak a hazai irodalom legkiválóbb alkotói – fogalmazott Bóka István.

A 31. alkalommal meghirdetett Salvatore Quasimodo Költőverseny friss pályázatát Széchenyi Ágnes irodalomtörténész ismertette. A kortárs verspályázaton két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amiket 2023. június 30-ig várnak a szervezők. A zsűri által kiválasztott díjnyertes alkotásokat ez év szeptemberében irodalmi fesztivál keretében mutatják majd be Balatonfüreden. Dalverseny is kapcsolódik az eseményhez, a Quasimodo Költőverseny elmúlt 30 évében nagydíjban illetve különdíjban részesített költőinek bármely verse megzenésíthető. A pályázatok itt olvashatók.

– A költőversenynek komoly rangja van, fontos, hogy megőrizzük a színvonalát. Ugyanakkor nagy erénye, hogy nyitott, bárki adhat be verset, ami fontos üzenet a mai környezetben, amikor a költészet veszíteni látszik az erejéből – így Széchenyi Ágnes. A Quasimodo költőverseny zsűritagja elmondta, az elmúlt harminc évben több mint hétezer, a pályázati kiírásra érkezett verset olvasott el, minden évben többszáz költemény érkezik, erre számítanak idén is.

Cserép László, a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője ismertette a szalon idei jelentősebb programjait, amelyek között természetesen a költőverseny szeptemberi gálaműsora is szerepel. Vendég lesz a szalonban többek között Szomráky Béla Olaszország-szakértő, a pápa tolmácsa és Geskó Judit művészettörténész. Megemlékeznek a 200 éve született Madách Imréről, augusztusban Szőcs Géza 70. születésnapjáról, októberben pedig Cseh Tamásra emlékeznek, akinek Bereményi Géza ültetett emlékfát a Tagore sétányon.

A rendezvény végén bemutatták A kolozsvári sétatér című hangoskönyvet, amelyet Szilágyi Enikő Jászai Mari-díjas színművész szerkesztett Szőcs Géza költeményeiből.

– Szőcs Géza az új verseskötetének kolozsvári bemutatójára egy előadást tervezett, amelyen én adtam volna elő a verseit. Ez halála miatt nem valósulhatott meg, emberi, művészi és baráti kötelességemnek éreztem, hogy ennek emlékére összeállítsam ezt a kötetet – mondta Szilágyi Enikő.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart