Oldal kiválasztása

Költők versenye Füreden

Szerző: | 2023-05-04.

Balatonfüred ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo Költőversenyt. A több mint harmincéves múltra visszatekintő költőversenyhez hasonló kezdeményezést Európában nem nagyon találni, a rendezvény az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát. Idén szeptemberben ismét a Balaton-parti városban találkozik majd a hazai irodalom színe-java – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Bóka István polgármester a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban rendezett tájékoztatón hangsúlyozta: Balatonfüred a kultúra városa, ami nemcsak egy szlogen, hanem a hosszú évek óta zajló átgondolt kulturális fejlesztések hozománya. A város jelentős irodalmi hagyományokkal is rendelkezik, amelynek ugyanúgy része a Lipták Gábor hagyaték, mint a Quasimodo költőverseny, ami a település imázsának egyik meghatározója.

– A napokban adtuk át a Modern Műtárat, egyedülállónak számít ma egy kortárs kiállítótér megnyitása. Hamarosan megnyílik a megújított Esterházy-villa és a Helytörténeti Gyűjtemény. Irodalmi folyóiratot adunk ki, létrehoztuk a Szőcs Géza Irodalmi Szalont, és évről évre a költőversenynek köszönhetően itt Balatonfüreden találkoznak a hazai irodalom legkiválóbb alkotói – fogalmazott Bóka István.

A 31. alkalommal meghirdetett Salvatore Quasimodo Költőverseny friss pályázatát Széchenyi Ágnes irodalomtörténész ismertette. A kortárs verspályázaton két magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amiket 2023. június 30-ig várnak a szervezők. A zsűri által kiválasztott díjnyertes alkotásokat ez év szeptemberében irodalmi fesztivál keretében mutatják majd be Balatonfüreden. Dalverseny is kapcsolódik az eseményhez, a Quasimodo Költőverseny elmúlt 30 évében nagydíjban illetve különdíjban részesített költőinek bármely verse megzenésíthető. A pályázatok itt olvashatók.

– A költőversenynek komoly rangja van, fontos, hogy megőrizzük a színvonalát. Ugyanakkor nagy erénye, hogy nyitott, bárki adhat be verset, ami fontos üzenet a mai környezetben, amikor a költészet veszíteni látszik az erejéből – így Széchenyi Ágnes. A Quasimodo költőverseny zsűritagja elmondta, az elmúlt harminc évben több mint hétezer, a pályázati kiírásra érkezett verset olvasott el, minden évben többszáz költemény érkezik, erre számítanak idén is.

Cserép László, a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője ismertette a szalon idei jelentősebb programjait, amelyek között természetesen a költőverseny szeptemberi gálaműsora is szerepel. Vendég lesz a szalonban többek között Szomráky Béla Olaszország-szakértő, a pápa tolmácsa és Geskó Judit művészettörténész. Megemlékeznek a 200 éve született Madách Imréről, augusztusban Szőcs Géza 70. születésnapjáról, októberben pedig Cseh Tamásra emlékeznek, akinek Bereményi Géza ültetett emlékfát a Tagore sétányon.

A rendezvény végén bemutatták A kolozsvári sétatér című hangoskönyvet, amelyet Szilágyi Enikő Jászai Mari-díjas színművész szerkesztett Szőcs Géza költeményeiből.

– Szőcs Géza az új verseskötetének kolozsvári bemutatójára egy előadást tervezett, amelyen én adtam volna elő a verseit. Ez halála miatt nem valósulhatott meg, emberi, művészi és baráti kötelességemnek éreztem, hogy ennek emlékére összeállítsam ezt a kötetet – mondta Szilágyi Enikő.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004