Oldal kiválasztása

Bóka István: A Honvéd utcai beruházáshoz nincs köze az önkormányzatnak

Szerző: | 2023-05-16.

Az elmúlt hét végén Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azt állította, hogy Balatonfüreden a Honvéd utcában egy magánberuházásban épülő projekt keretében uniós forrásból kapott támogatásból lakásokat építettek volna. Az érintett cég a vádakat azonnal cáfolta, és tudomásunk szerint vizsgálják az állításokkal kapcsolatos jogi lépéseket is. Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere elmondta az álláspontját az üggyel kapcsolatban.

– Az elmúlt napokban ezzel kapcsolatban sok füredi kérdezett, kaptam megkereséseket, ezért tényszerűen szeretném rögzíteni az ügyben az önkormányzat „érintettségét”- fogalmaz Bóka István.
– Balatonfüred önkormányzatának tulajdonában volt a Honvéd utcában található, alul hasznosított telek-ingatlan, amelyet parkolóként használtunk. A Füred Kastély Kft. tulajdona volt az Esterházy-kastély műemléképület a hozzá tartozó telekkel együtt. A kft. a kastélyépület kapcsán fejlesztést szeretett volna végrehajtani.
Nagyon fontosnak érzem, hogy amennyiben az önkormányzatnak lehetősége van műemléképületeket tulajdonba venni és felújítani, azt meg kell tenni, mert műemlékek esetén véleményem szerint a legjobb hasznosítás a közösségi hasznosítás. Nem kell magyarázni a balatonfüredieknek, de még az idelátogatóknak sem, hogy az Esterházy-kastély milyen meghatározó, emblematikus helyet foglal el a balatonfüredi műemlékek sorában.
Amikor lehetőséget látott önkormányzatunk a kastély felújítására, csereszerződést kötöttünk a Honvéd utcai telek és az Esterházy-kastély tekintetében 2017. májusában.
A parkolóhelyek kapcsán, amelyek a Honvéd utcában megszűntek, megállapodást kötöttünk a jogutód Ultra Projekt Kft-vel, aki a Honvéd utcában a fejlesztést végrehajtotta, hogy értékesít önkormányzatunk számára egy teljes mélygarázs szintet parkolók céljára.
A mélygarázs szint megközelítőleg 1600 négyzetméter nagyságú, 58 parkoló fér el benne, parkoló helyenként 2 millió forintot fizettünk ezért, az utolsó vételár részletet 2022-ben. Összesen tehát 116 millió forintot fizettünk ki. Ez négyzetméterenként 72.500 forintos ár. Jelenleg egy mélygarázs parkolóhely megépítési költsége minimum 10 millió forint, az Ultra Projekt Kft. tehát jelentős „veszteséget” kellett, hogy elviseljen a parkoló építés kapcsán. A megvásárolt 58 darab parkolóhelyet az önkormányzati tulajdonú cég a Probio Zrt. üzemelteti a városi parkolási rendszer keretében – így a polgármester.

A Honvéd utcai beruházásról több országos sajtótermékben is megjelentek írások, amelyekben Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azt állította, az uniós támogatásból többlakásos társasház épült. A vitatott magánklinika építésével kapcsolatban Bóka István elmondta:

– Az Ultra Projekt Kft. Honvéd utcai beruházásához önkormányzatunknak semmi köze nincsen, Az teljes mértékben magánberuházás, nem vettünk részt sem az uniós projekt megvalósításában, sem a más forrásból megvalósított lakásépítésben. Nem vettünk részt sem az uniós pályázat előkészítésében, megvalósításában és elszámolásában sem.
Az Ultra Projekt Kft. uniós projektje jelenleg fenntartási szakban van, ez azt jelenti, hogy az általa vállalt projektet megvalósította, és azzal 2021-ben szabályosan elszámolt.  Megvalósította tehát a vállalt szolgáltatásokat, eszközbeszerzést, ingatlan-beruházást.
Az Ultra Projekt Kft. tehát finanszírozta a pályázat önrészét és finanszírozta az 58 darab önkormányzati parkolóhely jelentős hiányát is. A pályázattal érintett projekt és a saját ingatlan beruházás összköltsége tájékoztatásuk szerint több mint 3,2 milliárd Ft. A pályázati forrás ennek negyede. Aki számolt már el uniós projekttel, az tudja, hogy az ellenőrzés rendkívül szigorú. Képtelenség, hogy ebből az uniós pályázatból bármilyen lakásépítést el lehessen számolni. (Az ingatlan tulajdoni lapján a lakóház mellett egészségügyi központ, mélygarázs, udvar szerepel.)
A fentiek alapján véleményem szerint Hadházy Ákos országgyűlési képviselő nem mondott igazat, állításait semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá.
A balatonfürediek látják, hogy az Esterházy-kastély, amelyben kiállítóhely megvalósítását tervezzük, kívül-belül milyen szépen újul meg, reményeink szerint hamarosan a nagyközönség számára át is tudjuk adni.

Összefoglalva: az említett megállapodásokkal a magánvállalkozó megvalósította beruházását, részben az egészségügyi központot, részben a lakásokat, az önkormányzatunk számára pedig rendkívül jó áron értékesített 58 darab parkolóhelyet. Ami számunka, füredieknek azt gondolom a legfontosabb, hogy városi tulajdon lett az Esterházy-kastély mint műemlék, annak felújítása reményeink szerint sok-sok embernek fog örömet okozni – fogalmazott Bóka István.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004