Oldal kiválasztása

A város szíve és lelke

Szerző: | 2023-05-18.

Befejeződött a Papsoka templomrom melletti három felhagyott temetkezési hely a katolikus, a református és az izraelita temető felújítása. Az erősen leromlott állapotú területet több ütemben történő munkálatokkal rehabilitálták, az emlékhely a város egyik legszebb része lett.

– Egy elvadult tájat sikerült rendeznünk, és felújítottunk három felhagyott temetőt. Ez egy erős szellemi töltéssel rendelkező hely, egy emlékhely, amely egyben egy elmélyülésre késztető park is. Ez a kegyeleti hely igazi szíve és lelke a városnak, remélem sok-sok diák és közösségek is felkeresik majd a parkot – mondta Bóka István polgármester a helyszínen tartott átadó ünnepségen.

A terület és a temetők rendezése 155 millió forintba került, amelyet hét különböző pályázati forrás biztosított. A 2017-ben kezdődő területrehabilitációhoz a helyi önkormányzat mellett a Balaton Fejlesztési Tanács és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány adott támogatást. A beruházás a felekezetek hozzájárulása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy közösségről sok mindent elárul, hogy miként gondol az elődökre, hogyan gondozza az emlékhelyeket. – Balatonfüredhez méltó ez a kegyeleti hely – vélekedett a képviselő.

Olti Ferenc a Zsidó Kiválóságok Háza vezetője kiemelte: jelentős történelmi múltja van a zsidó temetőnek, ahol 1812-ben volt az első temetés.
– 134 sírhely hiányzik a temetőből, a holokauszt áldozatainak sírjai, rájuk csak emléktábla emlékeztet. Az ünnepség alkalmából emlékezzünk rájuk is – fogalmazott.

A Papsoka közel húszezer négyzetméteres korábban teljesen benőtt, elhanyagolt, áthatolhatatlan területét négy ütemben hozták rendbe. Az első ütemben a református temető, majd a katolikus temető, a templomrom körüli terület, végül a temető infrastrukturális fejlesztése történt meg. A Papsokára látogatók számára ívókútat helyeztek el, a gyalogutakat térvilágítás szegélyezi. Az egykori református és katolikus temetőket elegáns kőlépcsők kötik össze, a lépcsőkön felérve megkapó panoráma tárul a látogatók elé.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004