Oldal kiválasztása

Magyar Mozgókép Fesztivál Füreden

Szerző: | 2023-05-29.

Újra Magyar Mozgókép Fesztivál, mozi premierekkel, szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal, a legjobb hazai filmekkel június 7. és 10. között. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényének vetítéseit Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban tartják meg. Füreden adják át a filmes életműdíjakat.

Négy napon át tart majd a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak a filmbarátok jelképes 500 forintos áron. Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premiere.

A legújabb magyar alkotásokkal, sztárokkal, felejthetetlen moziélményekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat a fesztivál amely a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje. Balatonfüreden a mozi mellett ezúttal is a Tagore sétányon tartanak majd szabadtéri vetítéseket.

A balatonfüredi vetítések részletes programja itt.

A városban adják át az életmű díjakat is. Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az elismeréseket június 9-én, este Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában adják át.

Az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, hazánkban itt először láthatja majd a közönség.
A nemzetközi trendekhez igazodva, egyben visszanyúlva a tradíciókhoz, idén öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. Az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004