Oldal kiválasztása

Könyv-Bor-Jazz – Kulturális szabadtéri fesztivál

Szerző: | 2023-06-05.

Irodalom zenével és borral kísérve – újra Könyv-Bor-Jazz Fesztivál. Minden nap könyvbemutatók, szabadtéri koncertek és borozgatás a Vaszary kertben. Megidézik Tandorit, lesz jazzköltészet Gyukics Gáborral és Grencsó Istvánnal, itt lesz a pápák tolmácsa, a tolmácsok pápája, és megnyílik a hazai művészettörténet egyik fontos momentumát bemutató kiállítás a Vaszary Galériában.

A június 7-11. között rendezendő fesztivál ebben az évben is megmutatja, milyen közel is van egymáshoz az irodalom és a zene, hogyan reflektálnak egymásra, hogyan lehet egy szaxofonszóló költészet, és hogyan alakulhat úgy, hogy a Kossuth-díjas költő, amikor csak teheti otthonában elektromos zongorán játszik.
A fesztivál keretében megidézik a zenerajongó Tandori Dezső irodalmi munkásságát, amiben Hegedűs D. Géza színművésznek lesznek elévülhetetlen érdemei, de itt lesz a költőzseni egykori zongorája is, amit nemcsak megnézni lehet, hiszen a Parker Jazz Club jóvoltából zenélés is lesz a javából.

Jeney Zoltán a gyerekeknek írt könyvéről beszél majd a helyi általános iskolákban, John Saward: Édes és áldott haza – A mennyország keresztény reménye című kötetéről beszélgetnek a kiadvány szerkesztői, Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig Blaha Lujzáról írt könyvét mutatja be, de ha már eljön, szó lesz Madách Imréről is.

Itt lesz Szomráky Béla Olaszország szakértő, aki több pápa tolmácsa volt már, van mit mesélnie ezekről az alkalmakról. A klasszikus irodalom iránt érdeklődők pedig tematikus sétán vehetnek részt, amelyen Petőfi és Jókai – a két jóbarát kapcsolata elevenedik meg.

A Vaszary Galériában Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973 címmel nyílik kiállítás. Miért fontosak ma is az ötven évvel ezelőtti történtek? Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Egyáltalán, hogyan lehetett megteremteni egy ilyen szabad szellemű helyet a hetvenes évek Magyarországán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a füredi tárlat. Erről bővebben itt.

A hangulatos Vaszary-kertben rendezendő irodalmi beszélgetések és könyvdedikálások mellett ezúttal is megvásárolhatók lesznek az idei könyvhét újdonságai.

Minden nap lesz koncert, kifinomult jazzt hallhatnak az érdeklődők. Izgalmasnak ígérkezik Gyukics Gábor költő és Grencsó István jazz-muzsikus, a fúvós hangszerek bűvölőjének koncertje, amelyen az irodalom és a zene kapaszkodik majd egymásba. Fellép az Éles Gábor Trió, a Ferenczy Soulmachnie, a SyrinX Jazzbaroque Band pedig
Bach és a klasszikus jazz dalok segítségével egyszerre szólaltatja meg a barokk kor és a XX. század első felének világát.

A Vaszary Galéria kertjébe látogatók, a kitelepülő Líra könyvesboltnak köszönhetően, szabadtéri olvasószobát találnak majd, de kedvükre válogathatnak a program borászatainak kínálata között, sőt, mindegyik pincészet borbemutatót is tart. A fesztivál borait ezúttal a Lídia Borház, a Gyukli Pince és a Balogh Pince prezentálja. Akinek nem elég a könyv és a bor, azok kézműves sajtokat kóstolhatnak Szentantalfáról.

A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál részletes programja itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004