Nemzetközi Gitárfesztivál a városban

Négy este, négy koncert a legjavából. Neves hazai és külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói - újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 28-július 1. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 17. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül.
Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, (34 országból érkeztek a fesztiválra zenészek) fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre.

Június 28-án az olasz Marco Piperno és a francia Cassie Martin koncertjével kezdődik a fesztivál. A két fiatal gitárművész az idei és az elmúlt évben több rangos nemzetközi versenyt is nyert.
Második este három különböző fellépőt hallhat a közönség. Az estet Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész emlékének ajánlják a szervezők. A koncert egyben kottabemutató is lesz, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című darabja hangzik el három gitáron, melyet Szilvágyi Sándor írt át a hangszerre és a Tempevölgy Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztivál kezdetére. Az esten Bogdányi Roland és Oláh Vilmos Szilvágyi Sándor volt növendékei játszanak majd a koncert második felében a több nemzetközi kamarazenei verseny győztesét a Venti Chiavi Gitár Triót hallhatjuk.

Harmadik estén az igazi közönségkedvenc, olasz Carlo Marchione gitárművész fellépését élvezheti a közönség. A gitár fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért 2017-ben elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi díjat, az Aranygitárt.
A fesztivál utolsó napján, július 1-én Pablo Marquez argentin gitárművész lép színpadra, akit korunk egyik legtökéletesebb és legteljesebb zenészeként tartanak számon, ritka kifejezési szintre emeli a gitárt, ötvözve a spontaneitást és a mély intellektuális szigort. Repertoárja a legelső lant kiadványoktól a legfrissebb kortárs művekig terjed.

Részletes program itt.

A fesztiválon Carlo Marchione, Pablo Marquez, Csáki András és Eötvös József gitárművészek nyilvános mesterkurzusokat tartanak délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy az apró műhelytitkokba is bepillantást kaphassanak az érdeklődők.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár behívó hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és többezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

Balatonfüredi lakosoknak ebben az évben is minden koncert ingyenes a terem befogadóképességéig (a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni.)

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.