Oldal kiválasztása

Nemzetközi Gitárfesztivál a városban

Szerző: | 2023-06-18.

Négy este, négy koncert a legjavából. Neves hazai és külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói - újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 28-július 1. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 17. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül.
Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, (34 országból érkeztek a fesztiválra zenészek) fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre.

Június 28-án az olasz Marco Piperno és a francia Cassie Martin koncertjével kezdődik a fesztivál. A két fiatal gitárművész az idei és az elmúlt évben több rangos nemzetközi versenyt is nyert.
Második este három különböző fellépőt hallhat a közönség. Az estet Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész emlékének ajánlják a szervezők. A koncert egyben kottabemutató is lesz, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című darabja hangzik el három gitáron, melyet Szilvágyi Sándor írt át a hangszerre és a Tempevölgy Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztivál kezdetére. Az esten Bogdányi Roland és Oláh Vilmos Szilvágyi Sándor volt növendékei játszanak majd a koncert második felében a több nemzetközi kamarazenei verseny győztesét a Venti Chiavi Gitár Triót hallhatjuk.

Harmadik estén az igazi közönségkedvenc, olasz Carlo Marchione gitárművész fellépését élvezheti a közönség. A gitár fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért 2017-ben elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi díjat, az Aranygitárt.
A fesztivál utolsó napján, július 1-én Pablo Marquez argentin gitárművész lép színpadra, akit korunk egyik legtökéletesebb és legteljesebb zenészeként tartanak számon, ritka kifejezési szintre emeli a gitárt, ötvözve a spontaneitást és a mély intellektuális szigort. Repertoárja a legelső lant kiadványoktól a legfrissebb kortárs művekig terjed.

Részletes program itt.

A fesztiválon Carlo Marchione, Pablo Marquez, Csáki András és Eötvös József gitárművészek nyilvános mesterkurzusokat tartanak délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy az apró műhelytitkokba is bepillantást kaphassanak az érdeklődők.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár behívó hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és többezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

Balatonfüredi lakosoknak ebben az évben is minden koncert ingyenes a terem befogadóképességéig (a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni.)

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004