Oldal kiválasztása

Újra nyitva a Kerektemplom

Szerző: | 2023-06-21.

Elkészült a Kerektemplom felújítása, mostantól újra lehet misézni a kápolnában. A római Pantheont idéző templomot kívülről teljesen felújították, új vakolatot kapott, restaurálták a bejárati kapuját és az oszlopait. Renoválták az altemplomát, ahol kiállításokat szerveznek majd. A szintén felújított sekrestye szomszédságában egy új mosdó helyiséget alakítottak ki. Új hangosítást és világítást kapott az épület.

A templomban Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát tartott szentmisét, és megáldotta a templomot. A szertartáson részt vett Nyiredy Maurus atya, a római katolikus templom vezetője is.

– A Kerektemplom egy különleges hely. Gyóntatóként számos élettörténettel találkozom itt, sokan teszik le a templom falai között életük terhét. Ez egy fontos spirituális hely – mondta Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, aki hangsúlyozta: a felújítás révén a templom mindenki előtt nyitottá vált, hiszen a régi, fekete rács helyett a bejáratnál egy üvegajtó várja a betérőket.

  • Képgaléria

A füredi savanyóvízhez járó vendégek kérésére 1841-ben kezdték el a Kerektemplom építését. A kápolna azóta a város egyik emblematikus épületévé vált. A templom tervét Fruhman Antal győri építész készítette, aki alapul vette hozzá a római Pantheon képét, és annak kicsinyített mását építette fel igen tetszetős formában. A klasszicista stílusú, szép térhatású templom főoltárának képe Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázolja, a kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hasznára utal. A templomban Vaszary János Krisztus a keresztfán című festménye is látható. A templom 2012 óta a tihanyi bencés plébániához tartozik.

A Kerektemplom felújítása a GINOP-7.1.9-17-2018-00008 számú Balatonfüred reformkori városrészének integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című projekt keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004