Színházi fesztivál humorral és zenével

A világ egyik leghosszabb ideje futó off-Broadway musicalje a színpadon, Ravel világhírű Bolerója eltáncolva, és Mesekastély a gyerekeknek – újra Kisfaludy Színházi Fesztivál. A színházi előadások mellett koncertet ad Csík János és a Mezzo és bemutatják a Shakespeare szonettjeinek újrafordítását tartalmazó könyvet is.

Izgalmas előadással kezdődik az idei fesztivál, a Harangozó-díjas Kulcsár Noémi két jelentős zeneszerző műveit adaptálja táncszínpadra. A kétrészes produkcióban a nemzetközi hírű Eötvös Péter a Földközi-tengeren elveszett lelkeknek írt Alle vittime senza nome (A név nélküli áldozatoknak) című kortárs rekviemje mellett, Ravel zeneművére a Bolerora táncolnak a Tellabor táncosai.

Másnap, július 4-én, kedden William Shakespeare, a világirodalom vitathatatlanul legnépszerűbb drámaírójának mind a 154 szonettjének új magyar fordítását tartalmazó kötetet mutatják be. Fazekas Sándor ambiciózus és irodalomtörténeti jelentőségű könyve nemcsak a szonetteket tartalmazza, hanem értelmezi, kontextusba helyezi, történeti háttérrel világosítja meg a több mint négyszáz éves művek keletkezését és jelentés rétegeit. A könyvről a fordító beszél majd, aki vette a bátorságot és Szabó Lőrinc klasszikus fordítása után, újra fordította a szövegeket.
A napot egy sajátos hangulatot ígérő koncert, Csík János és a Mezzo zenekar fellépése zárja. Népzene friss, lendületes előadásban.

A fesztivál zárónapján a Vaskakas Bábszínház tölti meg élettel a Mesekastélyt, este pedig a világ egyik leghosszabb ideje futó off-Broadway musicaljét az I love you-t láthatja a közönség. A Kéri Kitty rendezte előadás mi másról szólna, mint a szerelemről. A mindent átszövő, mindent elsöprő, bonyolult, megfejthetetlen, hol boldog, hol meg tragikus pillanatokat előidéző szerelemről.
Az előadás remek játéklehetőséget kínál Trokán Anna, Dienes Blanka, Haumann Máté, Savanyu Gergely és Várhelyi Áron egyetemi hallgató számára, hiszen a színészek több mint ötven különböző szerepben, húsz élethelyzetben veszekednek, szeretnek, ismerkednek, házasodnak és szakítanak.
A jelenetek patchworkszerűen, egyfajta stílus és zenés helyzetgyakorlatokként illeszkednek egymáshoz, megelevenítik a mindannyiunk számára ismerős párkapcsolati zűröket, a férfi és a nő közötti küzdelmeket. Lehet majd sokat nevetni, de lesznek dalok és tánc is, mert az I love you mégiscsak egy musicalrevü.

A Kisfaludy Színházi Fesztivál részletes programja itt.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.