Oldal kiválasztása

Privát földi paradicsom

Szerző: | 2023-07-07.

A balatoni táj, a balatoni életérzés és az erről készült felvételek az otthonos örömöt jelentik számunkra. A Balaton a mi földi paradicsomunk, az örömünk lenyomata – fogalmazott Can Togay a füredi mólón nyílt Privát Balaton című szabadtéri fotókiállítás megnyitóján. Az archív, elveszettnek hitt felvételeket tartalmazó tárlatnak más-más tematikával, kilenc balatoni településen lesz még folytatása.

A Lipták Gábor Városi Könyvtár a VEB2023-mal összefogva indította útjára a Privát Balaton programot, amely arra hivatott, hogy dokumentálja a balatoni régió múltját, összegyűjtse a Balatonnál készült családi fotókat, és a felvételek révén archíválja a régmúlt történéseit. A mólón nyílt kamarakiállításon, kapcsolódva a Kékszalaghoz, vitorlás képek láthatók.

– Régi vágyunk volt egy ilyen archívum kezdeményezése. A privát, családi fotókból összeálló anyag az identitásunk része. Abban is biztosak voltunk, hogy ennek a kiállításnak Balatonfüredről kell indulnia, hiszen Füred a balatoni lét minden aspektusát megmutatja – vélekedett Can Togay, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív főtanácsadója.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: mindannyiunknak vannak szívünkhöz közel álló családi felvételeink, amelyek elkészülésük után jó pár évvel válnak igazán érdekessé.
– A balatoni fotók összegyűjtése értékmentés – fogalmazott a polgármester.

– A fotók által belenyúlunk a múltba, látjuk, honnan jövünk. A kiállított fotók zöme harminc évvel ezelőtt készült, egy tovatűnt világot örökítenek meg, ugyanakkor mindez nagyon közel is van hozzánk – mondta a megnyitón Borbély Ferenc vitorlás szakújságíró.

A kordokumentumként is szolgáló privát fotók gyűjtése elkezdődött, a balatoni tematikájú képek nem csak online feltöltéssel, hanem a füredi könyvtárban személyesen is átadhatók, így a fotókhoz kapcsolódó történetek is kiderülhetnek. Az így létrejövő archívumot az interneten keresztül bárki elérheti majd. Külön honlap is készült, (privatbalaton.hu) ahol lehet tájékozódni az egyes kiállításokról és az archívum alakulásáról.

Tóth Györgyitől, a füredi könyvtár igazgatójától megtudtuk: a fotók egy része mostantól október végéig, a MÁV és a BAHART támogatásának köszönhetően, a Balaton északi és déli partján kilenc településen, elsősorban hajó- és vasútállomásokon lesznek láthatók kamarakiállításokon.

– Október végén Balatonfüreden rendezünk majd az időközben összegyűjtött képekből egy összegző kiállítást – tette hozzá Tóth Györgyi.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart