Oldal kiválasztása

Privát földi paradicsom

Szerző: | 2023-07-07.

A balatoni táj, a balatoni életérzés és az erről készült felvételek az otthonos örömöt jelentik számunkra. A Balaton a mi földi paradicsomunk, az örömünk lenyomata – fogalmazott Can Togay a füredi mólón nyílt Privát Balaton című szabadtéri fotókiállítás megnyitóján. Az archív, elveszettnek hitt felvételeket tartalmazó tárlatnak más-más tematikával, kilenc balatoni településen lesz még folytatása.

A Lipták Gábor Városi Könyvtár a VEB2023-mal összefogva indította útjára a Privát Balaton programot, amely arra hivatott, hogy dokumentálja a balatoni régió múltját, összegyűjtse a Balatonnál készült családi fotókat, és a felvételek révén archíválja a régmúlt történéseit. A mólón nyílt kamarakiállításon, kapcsolódva a Kékszalaghoz, vitorlás képek láthatók.

– Régi vágyunk volt egy ilyen archívum kezdeményezése. A privát, családi fotókból összeálló anyag az identitásunk része. Abban is biztosak voltunk, hogy ennek a kiállításnak Balatonfüredről kell indulnia, hiszen Füred a balatoni lét minden aspektusát megmutatja – vélekedett Can Togay, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív főtanácsadója.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: mindannyiunknak vannak szívünkhöz közel álló családi felvételeink, amelyek elkészülésük után jó pár évvel válnak igazán érdekessé.
– A balatoni fotók összegyűjtése értékmentés – fogalmazott a polgármester.

– A fotók által belenyúlunk a múltba, látjuk, honnan jövünk. A kiállított fotók zöme harminc évvel ezelőtt készült, egy tovatűnt világot örökítenek meg, ugyanakkor mindez nagyon közel is van hozzánk – mondta a megnyitón Borbély Ferenc vitorlás szakújságíró.

A kordokumentumként is szolgáló privát fotók gyűjtése elkezdődött, a balatoni tematikájú képek nem csak online feltöltéssel, hanem a füredi könyvtárban személyesen is átadhatók, így a fotókhoz kapcsolódó történetek is kiderülhetnek. Az így létrejövő archívumot az interneten keresztül bárki elérheti majd. Külön honlap is készült, (privatbalaton.hu) ahol lehet tájékozódni az egyes kiállításokról és az archívum alakulásáról.

Tóth Györgyitől, a füredi könyvtár igazgatójától megtudtuk: a fotók egy része mostantól október végéig, a MÁV és a BAHART támogatásának köszönhetően, a Balaton északi és déli partján kilenc településen, elsősorban hajó- és vasútállomásokon lesznek láthatók kamarakiállításokon.

– Október végén Balatonfüreden rendezünk majd az időközben összegyűjtött képekből egy összegző kiállítást – tette hozzá Tóth Györgyi.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Hakimoto2024-02-21 10.24AgoraTisztelt Somogyi úr, miért különbbek a nyugati bejáratnál strandolok a keleti részen strandolóktól. Vagy mindenhol van Wifi vagy sehol sem.
  • olvasó2024-02-18 11.13AgoraPárizs pld. kitiltotta
  • E-roller2024-02-13 18.51Agora2023 októberéből találtam utolsó hírt, akkor azt írták, készül - a jó munkához pedig ugye idő kell... Ha valakinek van

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2Gazdabolt
Bahart