Megújultak a Huray-villák

Mintegy 900 millió forint európai uniós forrásból komplex turisztikai fejlesztés zajlik Balatonfüreden, melynek célja a világörökségi várományos helyszínként jelölt reformkori városközpont műemlékeinek megőrzése és a turisztikai attraktivitás növelése. A fejlesztés részeként megújultak a svájci stílusban,1868-ban épült Huray-villák.

A Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével felújítások zajlottak a Jókai-villában, a Kerektemplom altemploma látogathatóvá vált, a Vaszary-villa kertje pedig rendezvényhelyszínként működik majd.
A felújított Huray-villák ezentúl bárki számára látogathatók. A nagyobb villában kapott helyet az új turisztikai információs iroda és ajándékbolt, míg a kisebbik villában egy időszakos rendezvény és kiállítóteret alakítottak ki.

– Itt állunk Füred szívében, a Huray-villák kétségkívül a város ékei. Az külön öröm, hogy a felújítás révén végre méltó helyet kapott a Tourinform iroda is. A fejlesztési program keretében a város több emblematikus épülete is megújult, a Kerektemplom altemplomában kiállítási teret, valamint akadálymentes mosdót alakítottunk ki, új hangosítást, világítást kapott az épület, megújult a Jókai-villa alagsori auditóriuma, és a Vaszary-villa kertjét is rendeztük. De nem állunk meg, az egyik Huray-villa tetőtere még nincs kész, nekem már van elképzelésem, mit lehetne itt megvalósítani – fogalmazott a villák udvarában tartott sajtótájékoztatón Bóka István Balatonfüred polgármestere.

Juhász Szabolcs az MTÜ turizmusszakmai igazgatója hangsúlyozta: Balatonfüred kiemelt szerepet tölt be a Balaton régióban, a Tagore sétány a leglátogatottabb hely a Balatonnál, a város pedig a külföldi és a belföldi turisták körében is az egyik legnépszerűbb.
– Ezzel a fejlesztéssel tovább erősítettük Balatonfüredet, az is fontos, hogy a kisebbik villában rendszeresen kulturális események kaphatnak majd helyet – mondta Juhász Szabolcs.

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte: 2018-óta dolgoztak azon, hogy megfelelő helyre kerüljön a vendégek tájékoztatását szolgáló Tourinform iroda, amely rengeteg szolgáltatással várja a turistákat. A már látogatható új irodában egyebek mellett ingyenes térképek, prospektusok állnak rendelkezésre, minden füredi programra lehet itt jegyet váltani, de helyi borokat, ajándéktárgyakat is lehet vásárolni, a villák parkjában pedig bárki megpihenhet.

– A villák helyrehozásával tovább növeltük Balatonfüred vonzerejét – tette hozzá Kontrát Károly országgyűlési képviselő, aki szerint jó szezon elé néz a város, idén is sokan jönnek majd a Balatonhoz.

  • Képgaléria

A rendezvény zárásaként P. Miklós Tamás helytörténész beszélt a fürdő egykori orvosának villáiról.

Dr. Huray István több mint fél évszázadon át gyógyított Füreden, a szegények és a fürdő vendégei mellett többek közt sógorát, Jókai Mórt, és Vaszary Kolos hercegprímást. 1875-ben balatonfüredi és Zala megyei tiszteletbeli főorvossá nevezték ki, majd dr. Orzovenszky Károly főorvos halála után 1876 végétől lett a fürdő rendes fürdőorvosa. Egészen az 1911-ben bekövetkezett haláláig szolgálta a tihanyi apátságot, a füredi gyógyító intézetet. A Huray házaspár 1867-ben a tihanyi apátság parcellázásából vásárolta meg a telket, amelyre 1868-ban építették fel a földszintes „nagyvillát”. Két évtizeddel később készült el az emeletes „kisvilla”, majd a harmadikként a kis földszintes épület. A villák svájci stílusú faverandás, középen terasszal ellátott téglaházakként épültek, amelyeknek dekoratív jellegzetességét a díszes lomb-fűrészelt deszkákból készített háromszögletű oromzat adja.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.