Oldal kiválasztása

Megújultak a Huray-villák

Szerző: | 2023-07-13.

Mintegy 900 millió forint európai uniós forrásból komplex turisztikai fejlesztés zajlik Balatonfüreden, melynek célja a világörökségi várományos helyszínként jelölt reformkori városközpont műemlékeinek megőrzése és a turisztikai attraktivitás növelése. A fejlesztés részeként megújultak a svájci stílusban,1868-ban épült Huray-villák.

A Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével felújítások zajlottak a Jókai-villában, a Kerektemplom altemploma látogathatóvá vált, a Vaszary-villa kertje pedig rendezvényhelyszínként működik majd.
A felújított Huray-villák ezentúl bárki számára látogathatók. A nagyobb villában kapott helyet az új turisztikai információs iroda és ajándékbolt, míg a kisebbik villában egy időszakos rendezvény és kiállítóteret alakítottak ki.

– Itt állunk Füred szívében, a Huray-villák kétségkívül a város ékei. Az külön öröm, hogy a felújítás révén végre méltó helyet kapott a Tourinform iroda is. A fejlesztési program keretében a város több emblematikus épülete is megújult, a Kerektemplom altemplomában kiállítási teret, valamint akadálymentes mosdót alakítottunk ki, új hangosítást, világítást kapott az épület, megújult a Jókai-villa alagsori auditóriuma, és a Vaszary-villa kertjét is rendeztük. De nem állunk meg, az egyik Huray-villa tetőtere még nincs kész, nekem már van elképzelésem, mit lehetne itt megvalósítani – fogalmazott a villák udvarában tartott sajtótájékoztatón Bóka István Balatonfüred polgármestere.

Juhász Szabolcs az MTÜ turizmusszakmai igazgatója hangsúlyozta: Balatonfüred kiemelt szerepet tölt be a Balaton régióban, a Tagore sétány a leglátogatottabb hely a Balatonnál, a város pedig a külföldi és a belföldi turisták körében is az egyik legnépszerűbb.
– Ezzel a fejlesztéssel tovább erősítettük Balatonfüredet, az is fontos, hogy a kisebbik villában rendszeresen kulturális események kaphatnak majd helyet – mondta Juhász Szabolcs.

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte: 2018-óta dolgoztak azon, hogy megfelelő helyre kerüljön a vendégek tájékoztatását szolgáló Tourinform iroda, amely rengeteg szolgáltatással várja a turistákat. A már látogatható új irodában egyebek mellett ingyenes térképek, prospektusok állnak rendelkezésre, minden füredi programra lehet itt jegyet váltani, de helyi borokat, ajándéktárgyakat is lehet vásárolni, a villák parkjában pedig bárki megpihenhet.

– A villák helyrehozásával tovább növeltük Balatonfüred vonzerejét – tette hozzá Kontrát Károly országgyűlési képviselő, aki szerint jó szezon elé néz a város, idén is sokan jönnek majd a Balatonhoz.

  • Képgaléria

A rendezvény zárásaként P. Miklós Tamás helytörténész beszélt a fürdő egykori orvosának villáiról.

Dr. Huray István több mint fél évszázadon át gyógyított Füreden, a szegények és a fürdő vendégei mellett többek közt sógorát, Jókai Mórt, és Vaszary Kolos hercegprímást. 1875-ben balatonfüredi és Zala megyei tiszteletbeli főorvossá nevezték ki, majd dr. Orzovenszky Károly főorvos halála után 1876 végétől lett a fürdő rendes fürdőorvosa. Egészen az 1911-ben bekövetkezett haláláig szolgálta a tihanyi apátságot, a füredi gyógyító intézetet. A Huray házaspár 1867-ben a tihanyi apátság parcellázásából vásárolta meg a telket, amelyre 1868-ban építették fel a földszintes „nagyvillát”. Két évtizeddel később készült el az emeletes „kisvilla”, majd a harmadikként a kis földszintes épület. A villák svájci stílusú faverandás, középen terasszal ellátott téglaházakként épültek, amelyeknek dekoratív jellegzetességét a díszes lomb-fűrészelt deszkákból készített háromszögletű oromzat adja.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004