Oldal kiválasztása

Ördög bújt a vonóba – UNESCO elismerés

Szerző: | 2023-07-27.

Az UNESCO a szellemi kulturális örökség reprezentatív elemeinek nemzetközi jegyzékébe emelte a magyar vonós zenekari hagyományt, az erről szóló díszoklevelet a Gyógy téren rendezett Prímásgálán adták át.

– Olyan muzsikusoktól kaptuk az útravalót, akik a zene szeretete mellett emberséget, de ha kellett, ételt és ágyat is adtak nekünk. Tőlük tanultuk a nótákat, mi meg igyekszünk ezt továbbadni a fiatalabb nemzedéknek – mondta Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője az UNESCO hivatalos díszoklevelének átvételekor.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a gálakoncert előtt hangsúlyozta: az UNESCO jegyzék célja, hogy összefogja a nemzedékről nemzedékre örökített közösségi tudást.
– A magyar vonós zenekari hagyomány ősi értékünk, az UNESCO általi elismerésre büszke lehet az ország, és a zenészek, akik szívügyüknek tekintik a népzenét. Rendkívül fontos, hogy a köznevelés és a kulturális intézmények kiemelt figyelmet fordítsanak az örökség ápolására, a tehetséggondozásra, az oktatásra, mert csak ez lehet a hagyomány továbbélésének, az ősi tudás átörökítésének záloga – fogalmazott az államtitkár.

  • Képgaléria

Az Anna Fesztivál keretében ebben az évben a legjobb prímások adtak koncertet ízelítőt adva a hagyományos vonós magyar népzenéből. A Hagyományok Háza szervezte teltházas koncerten ízes, jó muzsika töltötte meg a teret, a közönség hallhatta hogyan játsszák a magyar népzenét ma a falusi, hagyományőrző vonósbandák, a hivatásos táncházi muzsikusok, a legtehetségesebb fiatalok, de Pál István Szalonnáék is vonót ragadtak.

Az Anna-fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa kiemelt eseménye.

A Füred TV videója:

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004