Oldal kiválasztása

Ördög bújt a vonóba – UNESCO elismerés

Szerző: | 2023-07-27.

Az UNESCO a szellemi kulturális örökség reprezentatív elemeinek nemzetközi jegyzékébe emelte a magyar vonós zenekari hagyományt, az erről szóló díszoklevelet a Gyógy téren rendezett Prímásgálán adták át.

– Olyan muzsikusoktól kaptuk az útravalót, akik a zene szeretete mellett emberséget, de ha kellett, ételt és ágyat is adtak nekünk. Tőlük tanultuk a nótákat, mi meg igyekszünk ezt továbbadni a fiatalabb nemzedéknek – mondta Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője az UNESCO hivatalos díszoklevelének átvételekor.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a gálakoncert előtt hangsúlyozta: az UNESCO jegyzék célja, hogy összefogja a nemzedékről nemzedékre örökített közösségi tudást.
– A magyar vonós zenekari hagyomány ősi értékünk, az UNESCO általi elismerésre büszke lehet az ország, és a zenészek, akik szívügyüknek tekintik a népzenét. Rendkívül fontos, hogy a köznevelés és a kulturális intézmények kiemelt figyelmet fordítsanak az örökség ápolására, a tehetséggondozásra, az oktatásra, mert csak ez lehet a hagyomány továbbélésének, az ősi tudás átörökítésének záloga – fogalmazott az államtitkár.

  • Képgaléria

Az Anna Fesztivál keretében ebben az évben a legjobb prímások adtak koncertet ízelítőt adva a hagyományos vonós magyar népzenéből. A Hagyományok Háza szervezte teltházas koncerten ízes, jó muzsika töltötte meg a teret, a közönség hallhatta hogyan játsszák a magyar népzenét ma a falusi, hagyományőrző vonósbandák, a hivatásos táncházi muzsikusok, a legtehetségesebb fiatalok, de Pál István Szalonnáék is vonót ragadtak.

Az Anna-fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa kiemelt eseménye.

A Füred TV videója:

 

 

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004