Oldal kiválasztása

Átadták a város díjait

Szerző: | 2023-08-20.

Cserép László illetve Figula Mihály Balatonfüred Város Díszpolgára kitüntető címet, Burka Tibor pedig Pro Urbe érdemérmet kapott augusztus 20-a alkalmából Balatonfüreden.

Szent István ünnepén idén is azok kaptak elismerést, akik a közösségükért tesznek és erősítik azt a kapcsolatot, ami a város lakóit, az itt élő embereket közösséggé kovácsolja.
Ünnepi beszédében Prof. Dr. Veress Gábor, a Balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa kiemelte: Szent István ezer év után is példaként állhat előttünk, hiszen az európai, nyugati kultúrkör részévé tette az országot.

Az ünnepségen immár hagyományosan átadták a város díszpolgára kitüntető címet. Ebben az évben ketten részesültek az elismerésben.
Bóka István polgármester a városi díjat elsőként Cserép Lászlónak, az önkormányzat nyugalmazott kulturális osztályvezetőjének adta át.

Cserép László 1955-ben született Veszprémben, születése óta él Balatonfüreden. Meghatározó alakja a város kulturális életének, olyan kulturális brandeket hozott létre, amelyek a város imázsának részeivé váltak.
1992 óta az önkormányzat Művelődési, oktatási, sport és idegenforgalmi osztályának vezetőjeként, majd az önkormányzat vezető tanácsadójaként dolgozott, összesen közel három évtizeden keresztül.
Nevéhez fűződik az európai szinten is egyedülálló kezdeményezésnek számító Salvatore Quasimodo Költőverseny és Költőtalálkozó létrehozása, amelyet idén ősszel már a 31. alkalommal rendez meg.
Lelkiismeretes munkájával Balatonfüred hírnevét nemcsak regionálisan, de országos szinten is megerősítette. Külföldön is számos színvonalas programmal öregbítette Balatonfüred hírét.
Számos nagy rendezvény fűződik a nevéhez. Irodalmi, kulturális rendezvények ötletgazdája, alapítója, s hosszú évtizedek óta kitartó szervezője. Kezdeményezésére egy teljes programsorozat épült a Jókai Napok köré. Újragondolta a magyar széppróza napját, a magyar kultúra napját. Könyv-Bor-Jazz néven elindította a balatonfüredi ünnepi könyvhetet, de hozzá köthető a Vince-napi Borünnep, a Hal-és Borünnep, a Concours d’Elegance, és a Hamvas Napok.
Közel harminc évig szervezte az Anna-bált, amely köré fesztivált, prímásversenyt, OperaFüredet és utcabált is szervezett.
A Hamvas Asztaltársaság alapító tagja, több mint húsz éve a társaság titkára. 2021-ben új teret nyitott Balatonfüred kulturális életében, létrehozta a Szőcs Géza Irodalmi Szalont.

A hosszú évtizedeken át Balatonfüredért, a Balaton régióért, annak társadalmi, kulturális, oktatási és sport területein folytatott magas színvonalú, sokoldalú, színes, igényesen végzett szakmai munkája elismeréseként vehette át Balatonfüred Díszpolgára kitüntető címet.

Szintén Balatonfüred díszpolgára címet vehetett át Figula Mihály borász, a Figula Pincészet vezetője.

Figula Mihály többszörösen elismert borász, 2022-ben az Év Bortermelőjének választották Magyarországon.
Figula Mihály mindig arra készült, hogy a családi borászatban dolgozik majd. Ezért szőlész-borász szakmérnöki diplomájának megszerzése után, édesapja bátorítása ellenére sem kamatoztatta máshol tudását, hanem rögtön a családi pincészetben állt munkába. Mondhatni, beállt a sorba, hiszen anyai ágon is többgenerációs borász családból származik.
Borászatuk fejlődési ívét id. Figula Mihály 2008-ban bekövetkezett tragikus halála törte meg. Figula Mihály, öccsével Figula Jánossal és édesanyjával építette újjá a pincészetet.
A megalkuvást nem tűrő munkának meglett az eredménye. Ifjabb Figula Mihály csakhamar – a 2000-ben az Év Bortermelőjének választott – édesapja nyomdokaiba lépett, és nem maradtak el a szakmai elismerések sem. 2012-ben az Év Fiatal Borásza Díjjal, 2015-ben az Év Gasztro Borásza díjjal, 2016-ban a Megyei Év Vállalkozója Díjjal, 2018-ban a legnagyobb presztízsű borászatnak odaítélt „Prestige Award” díjjal tüntették ki.
A hagyománytisztelet és újítókedv szinte mindig együtt jelenik meg nyilatkozataiban. „A legjobb megoldás alapelvei megvannak: tökéletes szőlő és természethű gondolkodás a szőlőben és a pincében egyaránt. Minél kevesebb a beavatkozás, annál jobb a végeredmény. A minőség növelése érdekében azonban a működő innovációkra igenis szükség van” – nyilatkozta.
Életében mindig édesapja valamint anyai nagymamája, Tolnay Karolin a viszonyítási pont, nem véletlenül. „Azok tudnak komoly borászatokká válni, amiket több generáción át visznek a családok” – vallja. Figula Mihály mögött is biztos családi háttér áll, felesége Veronika, fia Fülöp és lánya Bella Róza.

Figula Mihály szívós munkával, kompromisszummentes víziójával érte el, hogy a szakma egyik legelismertebb képviselőjévé vált. A több évtizeden át a balatonfüredi borért, a balatoni borokért folytatott magas színvonalú, sokoldalú szakmai munkája elismeréseként vehette át a Balatonfüred Díszpolgára kitüntető címet – szólt a laudáció.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe érdemérmet is, amelyet Burka Tibor okleveles vegyészmérnök, a város sportéletének szervezője vehetett át.

Burka Tibor 1954-ben született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyánban. Vegyészmérnöki oklevelét a Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerezte, majd 1979-től 2019-ig a balatonfüredi Hajógyárban, illetve annak jogutódjainál dolgozott 40 éven át.
Burka Tibor elsősorban dolgozni jött Balatonfüredre. De érkezését követően azonnal csatlakozott a város labdarúgócsapatához, ahol kapusaként aktív részese volt a megyebajnoki cím kiharcolásának. Sérülését követően sportszervezői, sportvezetői, sportújságírói munkájával támogatta Balatonfüred sportéletét.
1983-tól szervezte a hajógyár, majd a város tömegsportját. Egyik kezdeményezője és szervezője volt a balatoni városok sporttalálkozóinak, a Füred-Almádi sportnapoknak, testvérvárosok közötti sportkapcsolatoknak.
1984 óta vezetőségi tagja a Balatonfüredi Futball Clubnak, és egyben Club Tömegsport szakosztályának vezetője. 1988-ban átvette a megszüntetésre szánt füredi kézilabda csapatot, amelyet a 90-es évek elejére az NB II-be segített. 1996-ban egyik alapítója volt a Balatonfüredi Kézilabda Clubnak, amelynek azóta is elnökségi tagja.
A városi kispályás labdarúgást évtizedek óta szervezi. Számos egyéb helyi sportegyesület alapítása, beindítása, működésének segítése fűződik a nevéhez. A helyi sporttörténet egyik kutatója és dokumentálója, füredi sportkönyvek szerzője, a füredi sportélet krónikása.
Munkáját az évek során többször elismerték, Veszprém Megye Önkormányzata „SPORTÉRT” szakmai díjat kapott 2000-ben, Balatonfüred Sportjáért-díjat 2006-ban, Veszprém Megye Tüskés Endre-díjat 2009-ben, Veszprém Megye Asztalitenisz Sportjáért díjat 2019-ben.
1994-től 2006-ig, három cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is dolgozott.

Az ünnepségen közreműködött a Balatonfüred Néptánc Együttes Ifjúsági Csoportja, Módri Györgyi, Egyed Katalin, valamint Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara.

Az augusztus 20-ai programok folytatódnak a városban, este tíz órakor tűzijáték lesz a parton.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004