Oldal kiválasztása

Pezsgőünnep Arácson

Szerző: | 2023-09-05.

Újra egy kis pezsgés volt Arácson. Zenés pezsgőkóstolót rendeztek a Szent Benedek Iskola udvarán, ahol ismét több, a balatoni térséghez kötődő pezsgőműhely italait lehetett megkóstolni.

Az Arácsért Alapítvány immár harmadik alkalommal várta a pezsgőrajongókat egy könnyed, zenés pezsgőkóstolóra. A rendezvényen kiderült: a tradicionálisan készített, palackban erjesztett pezsgőnek légiesnek és könnyednek kell lenni, finom, harmonikus illattal és ízvilággal.

A Füred TV riportja:

 

Az Arácsi Pezsgésen hat északi és déli parti pezsgőgyártó manufaktúra mutatkozott be az Arácsért Közalapítvány szervezésében.

KEMENDY

A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely elindítója Kemendy László volt. 2016-ban saját bevallása szerint is kicsit talán amatőr módon, de annál nagyobb szeretettel és aktivitással kereste azt az utat, amely a finom, harmonikus, kiegyensúlyozott pezsgő illathoz és ízvilághoz vezet. A vállalkozás jellegéből adódóan kis mennyiségekben, igazi kuriózumokat állítanak elő. Finom, jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával és közel harminc évnyi tapasztalattal érdekes, limitált szériájú pezsgőket készítenek.

FEIND

1995-ben Feind Lajos alapította a borászatukat, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás. Húsz év alatt 130 hektárra bővült a szőlőültetvény, amelynek legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, de van Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is szőlős. A borászat egyik célja a tartályos és palackos erjesztésű pezsgők készítésének fejlesztése.

BUJDOSÓ

A pincénél olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos. A világfajták közül kiemelkedő náluk a sauvignon blanc, a muscat lunel, a rajnai rizling és a chardonnay, míg a kék szőlők közül a merlot.
Rendszeresen járnak hazai és külföldi tanulmányutakra. A szőlőművelést szeretnék a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszenek a vegyszermentességre. Keresik azokat a fajtákat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásainak megfelelnek.

GARAMVÁRI

Szőlőbirtok, borászat, pezsgőgyártás. Három generáció jövőképének megvalósulása, egy sikeres borászati vállalkozás felépítése. Ez számukra a Garamvári múltja, jelenje, és jövője. Családjuk egyszerre kötődik a Dél-balatoni borrégióhoz, és a budapesti Budafokhoz is, a hazai borászat és pezsgőkészítés történelmi helyszíneihez. A pezsgők világában nem titkolt vágyuk, hogy a francia champagne vagy a spanyol cava mintájára egyedi, jól felismerhető és stílusteremtő „magyar pezsgőt” alkossanak. Olyan italt, amelyben a magyar terroir karakterei, a nemzetközi vagy helyi szőlőfajták gyümölcsei, és a tradicionális pezsgőkészítés jellegzetességei egyaránt kitűnnek.

KERN

A Kern Pincészet 2012-ben alakult, tervük a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták felélesztése a legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokat alkalmazva. Első területeiket Balatonszőlősön vásárolták. A Balatonon Zenitből, Tarcalon pedig Furmint és Hárslevelű házasításából készült pezsgőik várják, hogy a poharakba kerülhessenek. Legújabb telepítéseiket is kedvenc italuk szolgálatába állítják, balatoni ültetvényeik nemrég chardonnay, pinot noir és egy német fajta, a kerner szőlővel egészültek ki, lehetőséget biztosítva a további kísérletezésre, melynek célja minél magasabb minőségű pezsgő elkészítése.

ZELNA

Borászatuk története 2014-ben, néhány hektár szőlővel és különböző fajtaborokkal indult. Mára kialakult a birtokuk végleges mérete és szerkezete: két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlő, 15 hektár, bio művelés. tudják milyen fajtákból, milyen borokat és házasításokat szeretnének készíteni. A Zelna pezsgő alapborához Balatonudvari határában szüretelték a furmintot. Nagyon szép, illatos és tartalmas alapbort kaptak, amit hordóban és acéltartályban is érleltek, majd két évig pihent palackban, hogy végül krémes és kerek brut pezsgő szülessen belőle.

 

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004