Oldal kiválasztása

Érdi Mária: A világ legjobbja szeretnék lenni

Szerző: | 2023-09-06.

Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket, Jonatánt és Benjamint köszöntötték Balatonfüreden a polgármesteri hivatalban. Érdi Mária első magyar női vitorlázóként az ILCA 6 hajóosztályban világbajnok lett Hágában, egyúttal megszerezve ezzel a 2024-es párizsi olimpiai kvótát, Vadnai Jonatán pedig szintén kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra a hollandiai versenyen.

A Balatonfüredhez kötődő sportolókat Bóka István polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: rendkívüli teljesítményt hajtott végre Érdi Mária azzal, hogy első magyar nőként világbajnoki címet szerzett, ugyanakkor az olimpiai részvétel elérése is nagy siker, hiszen egyre nehezebb kijutni az olimpiai játékokra. – Mi itt Balatonfüreden azt valljuk, hogy nagyon fontos a sport támogatása. Az élsport adhat nekünk példaképeket, márpedig a társadalomnak mintákra van szüksége – fogalmazott.

Az ünnepségen a vitorlástörténelmet írt Érdi Máriával beszélgettünk, aki a hágai világbajnokságon ILCA 6 hajóosztályban – Magyarországon nőként először – világbajnok lett. Mint mondta, a világbajnoki arany nem egy véletlenül kicsúszott eredmény, tudta, hogy előbb-utóbb meg tudja nyerni a versenyt. Sőt, a versenytársai többször is mondták neki, hogy várták már tőle ezt a sikert, – ami felér egy újabb győzelemmel.

Tízévesen kezdtél vitorlázni, rövid idő után már jöttek is az első versenysikerek. Ennek ellenére többször nyilatkoztad, hogy még mindig tanulod a vitorlázást. Világbajnokként is folytatódik a tanulás?

– Persze! A vitorlázás olyan sport, amit folyamatosan tanulni kell. A taktikát, a stratégiát, és igyekszünk megérteni az időjárást is – így Érdi Mária. Érteni kell a szelet, az áramlásokat, ehhez pedig rengeteg tapasztalatra van szükség. Nincs nyugvópont. Nincs két egyforma hullám, nincs két egyforma futam. Látom más nagy vitorlázóknál is, hogy húsz év sikeres versenyzés után kiderül, hogy egy szeles időben rossz döntést hoznak. A vitorlázásban mindig benne van a tévedés lehetősége.Arról nem beszélve, hogy rengeteg hajóosztály van, vannak olyan vitorlások például, amiket nem biztos, hogy egyáltalán fel tudnék szerelni. A saját hajómat is folyamatosan tanulom. Az esetemben elsősorban sebesség kell a vitorlázáshoz, egy idő után ezt csúcsra járatja az ember, de ez még nem elég, jól hajózni nagyon összetett dolog. Szeretek tanulni a hibáimból, fejlődni, ezért megtenni sok mindent, ez nekem nem kötelező feladat, ezt én szeretem csinálni.

Meg tudtad őrizni a vitorlázás kezdeti örömét vagy az élsport mellett ez lehetetlen?

– Nem vesztettem el a lelkesedésemet, az első pillanattól kezdve nagyon szerettem vitorlázni és ez máig nem változott. De versenyezni legalább ennyire szeretek. A kettőt összekötni, a vitorlázást meg a versenyzést, – ennél jobbat pedig nem tudok elképzelni. Már gyerekként is bármilyen játékba belekezdtünk a testvéreimmel, mindig én akartam a legjobb lenni. Ez talán lecsillapodott mára kicsit, 25 évesen már nem feltétlenül akarok otthon minden játékot megnyerni, néha el tudok engedni közülük egyet-egyet, de a versenyzés öröme megmaradt.


– Több mint tíz éve jársz versenyről versenyre, egyedül ülsz egy hajóban. Ez biztos, hogy gyűri, alakítja az embert.

– Rengeteget adott és ad nekem a vitorlázás. A sportnak köszönhetem, hogy érett döntéseket tudok hozni, hogy felnőttem. A sport által azzal foglalkozom, amit szeretek, ezt sok hozzám hasonló fiatal nem tudja elmondani magáról. Az a célom, hogy a világ legjobbja legyek. Most nyertem egy világbajnokságot, ami nagy öröm, de szeretném folytatni, több versenyen bizonyítani, hogy ebben az ILCA 6 mezőnyben én vagyok a legjobb.Olyan társakkal, csapattal szeretném körbe venni magam, akik hozzám hasonlóan akarják ezt a sikert, hisznek benne, de közben értik, hogy a vitorlázáson és a versenyeken kívül sokkal fontosabb dolgok is vannak az életben. Tehát, ha nem az elképzeléseink szerint sikerül egy verseny, akkor sem dől össze a világ.

– Világbajnokként nyilván a környezeted és a saját elvárásaid is változtak az olimpiai szerepléseddel kapcsolatban. Mivel lennél elégedett?

– Biztató eredményeim vannak, a világbajnoki arany és az Eb-bronz nem rossz előjel, de vitorlázásban olimpiát nyerni nagyon nehéz. Sok külső tényezővel kell megküzdeni. Itt a papírforma nem érvényesül úgy, mint más sportágakban. Marseille-ben szeretek vitorlázni, úgy gondolom, tudok is, ráadásul az olimpiáig még lesznek edzőversenyek is. Szóval van esély.Ha a dobogóra állhatok az olimpián, azzal elégedett lennék. Ezért dolgozunk, edzünk naponta. De előre ezt nehéz megmondani, alakulhat úgy, hogy ezüstérmes leszek és bosszantani fog, hogy lemaradtam az aranyról, de az is könnyen elképzelhető, nagy öröm lesz, hogy sikerült feltornáznom magam a második helyre.

– Milyen a viszonyod Balatonfüreddel, a Balatonnal?

– A Balatonfüredi Yacht Clubban tanultam meg vitorlázni, ez mindig erős kötés lesz. Most Vöröstón élek, sajnos keveset tudok itthon lenni, de ha tehetem, kirándulok, biciklizem a Balaton-felvidéken, és mivel imádom a Balatont, sokat vagyok lent a vízen. Itt nőttem fel a Káli-medencében, ezt a tájat, ezt a hangulatot szeretem a világon a legjobban.

 

Érdi Mária 1998-ban született, a sportággal a Tihanyi Hajós Egyletben ismerkedett meg, majd a versenyvitorlázást a Balatonfüredi Yacht Clubban 2012-ben kezdte, jelenleg az MVM SC tagja. Első jelentős nemzetközi eredménye a 2013-as balatonfüredi Laser 4.7-es világ- és Európa-bajnokság 5. helyezése volt. Többszörös korosztályos világ és Európa-bajnok. Részt vett a 2016-os olimpián Rio de Janeiroban és a Laser Radial osztályban futamgyőzelemmel a 14. helyen végzett. A tokiói olimpián Laser Radial osztályban a 13. helyen végzett. 2023. márciusában bronzérmes lett az andorrai Európa-bajnokságon. Augusztusban Hágában a 2024-es olimpiai kvóta mellett világbajnoki címet szerzett. A négyévente megrendezendő, tíz hajóosztályt magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vett részt.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004