Romantikus hétvége – Fesztivál a reformkor jegyében

Ismét egy füredi hétvége a reformkor hangulatában. Időutazás, kosztümös felvonulás, koncertek és kulturális programok. Hampel Katalin divattervező bemutatója, a Tagore sétányon kirakodóvásár és egy kis Petőfi. Romantikus Reformkor Fesztivál.

Korabeli és korhű helyszín, az 1800-as évek miliőjét idéző programok kirakodóvásárral. A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciója ezúttal is a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának hagyományos felvonulása lesz, díszes fogatokkal, huszárokkal, zenészekkel. A Szent István térről induló, többszáz fős menet egészen a Balaton partig sétál majd. A menethez bárki csatlakozhat, a szervezők ennek érdekében ruhakölcsönzést is biztosítanak mindazoknak, akik kedvet éreznek a hangulatos felvonuláshoz.

– A fesztivál jó alkalom arra, hogy megmutassuk, Balatonfüred turisztikai szempontból milyen sokrétű város – fogalmazott Böröcz István, a helyi turisztikai egyesület elnöke, a Vaszary Galériában tartott sajtótájékoztatón.
Hozzá csatlakozva, a rendezvényt támogató Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projekt-mendzsere Dallos Krisztina hangsúlyozta: előszeretettel támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek a zsúfolt főszezonon kívül is képesek megmutatni, miért érdemes a Balatonhoz jönni.
– A fesztivál újszerű módon igyekszik bemutatni a hagyományt, több műfajt is felvonultatva, hiszen lesz zene, tánc, divat és persze hagyományőrzés is – fogalmazott.

A rendezvény főszervezője Nagy Klaudia kiemelte: Felvidékről két társulat is érkezik egy-egy érdekes előadással a fesztiválra, a népszerű felvonuláson pedig ezúttal díszes fogatok is részt vesznek.
Schmidtné Kositzky Anett a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: Juhász Anna irodalmár révén, Privát Petőfi címmel, a zseniális költő szelleme sem hiányzik majd a fesztiválról.

A Tagore sétányon minden nap népi és iparművészeti vásár várja a látogatókat, bemutatkozik az év balatonfüredi bortermelője, az Arias Pincészet.
Korhű ruhákban tartott tenisz bemutató a Kiserdőben, kiállítás, könyvbemutató, szabadtéri szentmise a papsokai Szent Mihály templomromnál, színházi előadások – széles a programkínálat. Romantikus reformkor címmel városnéző séták indulnak, amelyeken a korabeli pletykákat, történeteket is megismerhetik az erre fogékonyak. A rendezvénysorozat több koncertet is felölel, fellép például a Swing a la django, akikhez Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész társul majd.

A szeptember 22-24. között zajló fesztivál részletes programja itt olvasható.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.