Oldal kiválasztása

Bér Rudino kiállítása a Huray Villában

Szerző: | 2023-09-27.

December 20-ig látogatható a felújított Huray Villában Bér Rudino festőművész Aquae Pannoniae című tárlata. A Barcsay-Mondadori díjas alkotó képeinek többsége a balatoni tájakat illetve kimerevített pillanatokat ábrázol.

Bér Rudino hat évesen Bernáth Aurél balatoni alkotása hatására döntötte el, hogy festőművész lesz. Erős volt a családi indíttatása is, famíliában a negyedik festő generációját képviseli. Édesapja Bér Rudolf műtermében cseperedve, a szellemiség valamint a piktúra iránti elköteleződés számára egyértelmű volt.

– Rudino forrása az olasz neorealizmusban keresendő. Tanulmányainál fogva is nemzetközi művésznek tekinthető, de a festészethez való viszonyában és elhivatottságában kiindulópontként mégiscsak ott van a magyar figuratív festészet hagyománya. Művészete a legfontosabb európai figurális festészeti irányzatokból felszívott, összetett, újragondolt, szubjektivitásban rendkívül erős, expresszív realista festészet lett – fogalmaz Valerio Grimaldi művészettörténész.

A Huray Villában a kétezres években készült hagyományos kompozíciói, és mozaikképei egyaránt megtalálhatóak. Kiállított képeinek többségén balatoni és városi tájakat, kimerevített pillanatokat látni. Pannónia vízei, azaz számára a Balaton és a Duna vidéke egyaránt munkásságának meghatározó részei. Mivel a téma felett a megjelenítés dominál, méghozzá expresszív módon, így az ábrázolás mindig „csak kifogás“ a festőiség oltárán. Színei belső indulatvilágát fogalmazzák meg, a forma, a rajz, a szerkezet, a vonal pedig a külvilághoz kötődését.

  • Képgaléria

Bér Rudino 1995 óta rendszeresen kiállít Magyarországon és külföldön egyaránt. Londonban, Bernben, Ottawában, Bolognában és Münchenben is lehetett látni már a munkáit. Elnyerte a Barcsay-díjat, kitüntette az Olasz Köztársaság, legutóbb pedig a milánói Arte-Mondadori kiadó ismerte el a legjobb 100 fiatal európai festőművész között.

A kiállítást Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg, aki osztja Rudino gondolatait, hogy képzőművészet, zene és irodalom, kéz a kézben járnak és egymást inspirálják.
Fellépett: Miskolczi Anita csellóművész (Opera), Papp Gábor Zsigmond filmrendező, és a Boss á Note Duó.

A kiállítás a Huray Villában (Balatonfüred, Blaha Lujza utca 2.) 2023. december 20-ig látogatható.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004