Oldal kiválasztása

Átadták az új kongresszusi központot

Szerző: | 2023-09-30.

Teltház előtt füredi zenészek avatták fel az új kongresszusi központot. Balatonfüred a Balaton leglátogatottabb települése, a központ megépítésével, a konferenciaturizmus révén, egyben a térség legmeghatározóbb települése lehet – fogalmazott Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter az új intézmény megnyitóján.

– Balatonfüred robbanásszerűen fejlődött az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltás óta nem kérdés, hogy az északi part legfontosabb, leglátogatottabb településévé vált. Azonban volt egy hiányosság, hiszen egy ilyen jelentőségű városnak szüksége van egy konferencia központra – mondta köszöntőjében Gulyás Gergely miniszter, aki hangsúlyozta: évtizedek óta gondot okoz a Balatonnál, hogy míg nyáron turistákkal telnek meg a települések, ősztől kora tavaszig sok szabad szálláshely-kapacitás van.

– Ez a központ azt is szolgálja, hogy az őszi, téli, tavaszi időszakban is sokan jöjjenek Balatonfüredre, ismerjék meg a várost, amely az elkészült beruházás révén a konferenciaturizmus egyik fontos helyszíne lehet – vélekedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte: Magyarországon tavaly mintegy százezer vállalkozás foglalkozott turizmussal és ezek csaknem négyezer embernek biztosítottak munkahelyet. Tizennégymillió vendég közel negyvenmillió vendégéjszakát töltött az országban, a turizmus a magyar gazdasági össztermék mintegy 12 százalékát állította elő – mondta Gulyás Gergely.

Bóka István Balatonfüred polgármestere az ünnepségen hangsúlyozta: ilyen léptékű fejlesztésre a város egyedül nem képes, sok forrást kellett összehangolni ahhoz, hogy megépülhessen a központ.

– Megértettük az idő szavát, beláttuk, hogy növelni kell a város gazdasági erejét, a helyi vállalkozások jövedelemtermelő képességét, de közben nem szabad a főszezont sem tovább zsúfolnunk. A konferenciaturizmus kitörési pont lehet, vendégeket hoz a főszezonon kívül. A központ fenntartható fejlesztésként valósult meg, bevételt hoz a városnak és közvetett módon 3-4 százalékkal növelheti a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát – fogalmazott Bóka István, aki megjegyezte: a városvezetés már látja az új fejlesztéseket, amelyek kiegészíthetik az új központ működését.

  • Képgaléria

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy olyan célt sikerült elérni, amelyre a balatonfürediek régóta vágytak. – A városnak szüksége volt egy közösségi térre, amely méltó a településhez – mondta.

Markovits Alíz, az Európa kulturális fővárosa programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben egy új kreatív kulturális régió megerősítésén dolgoztak a térségben, Balatonfüredet az egyik legfontosabb partnernek tekintették ebben, ezért is támogatták a kongresszusi központ megépítése mellett a Modern Műtár létrehozását is.

Az új központot füredi zenészek koncertjével avatták fel. A megnyitó ünnepségen a Sforzato Quartett, a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Balatonfüred Néptánc Együttes, a Ferencsik János Zeneiskola kórusa, a Balatonfüred Város Vegyeskara, a Füred Dixieland Band és Gábriel léptek fel.

Mint arról korábban már írtunk, a város legújabb létesítménye turisztikai és gazdasági szempontból is fontos szerepet tölt majd be, koncerteknek, előadásoknak, konferenciáknak ad helyet. Az önkormányzati tulajdonban lévő közel kéthektáros területen egy kétszintes, ötezer négyzetméteres multifunkcionális rendezvényközpont épült, melynek főbejárata a Huray utcáról nyílik.

A 650 férőhelyes, karzattal és süllyesztett zenekari árokkal ellátott színházterem mellett kiállítóterülettel, különtermekkel illetve mobil falakkal egymástól leválasztható szekciótermekkel rendelkező épület 1200 látogató befogadására képes. Az épület alatt egy 284 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki.

A Széchenyi 2020 program keretében, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával Balatonfüred önkormányzata 4,57 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a központ megépítésére, amit konzorciumi együttműködésben valósított meg a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004