Oldal kiválasztása

Balaton privát szemmel

Szerző: | 2023-10-03.

Az megvan, hogy a „legbalatonibb” halunkat, a hekket Argentínában, Chilében vagy Peruban, esetleg Namíbiában vagy Dél-Afrika partjainál fogják ki? Tényleg ilyenek vagyunk? Halászlevet prédikálunk és hekket eszünk? Kilenc helyszínen kilenc témában ilyen és hasonló kérdésekre derül fény - elindult a Privát Balaton digitális fotógyűjteményhez kapcsolódó esemény-sorozat.

Cserna-Szabó András író így látja a magyar ember nyári megérkezését a Balatonhoz: „…rekkenő hőség, magára ölti fürdőruháját, papucsba bújik, vállára veszi a gumimatracot és elindul a magyar tenger felé. Útközben biztosan megáll és betér egy büfébe, hogy végre egyen egy jó hekket. Biztosan hekket.”
Október 15-ig, a Balaton északi és déli partján összesen kilenc helyszínen – elsősorban hajó- és vasútállomásokon – a Privát Balaton digitális fotóalbumába már beérkezett fotókból szabadtéri kamara-kiállítások láthatóak, amikhez kapcsolódva tematikus beszélgetéseket tartanak.

A Privát Balaton célja, hogy dokumentálja a balatoni régió távolabbi és közelmúltját. Ezért elkezdték összegyűjteni a tónál készült fotókat, amik egy közös online archívumba kerülnek, és az interneten keresztül bárki elérheti őket. A Lipták Gábor Városi Könyvtár a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat szellemiségéhez csatlakozva szeretné megmutatni, hogy kedvenc tavunk, a Balaton történeti emlékezete nemcsak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából fontos identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része.

A saját fotóját bárki feltöltheti a privatbalaton.hu oldalra, vagy személyesen is leadhatja a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. A gyűjtést végzők átveszik a fotókat, beszkennelik és feljegyezik a hozzájuk kapcsolódó információkat. A szervezők a kiállításokhoz kapcsolódóan érdekes és sokszínű programokat terveznek, amik erősítik a régió látogatottságát és a program népszerűsítését.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004