Oldal kiválasztása

Wesselényi Miklós költözik a Brázay parkba

Szerző: | 2023-10-03.

Wesselényi Miklós szobra áll majd a Brázay parkban. A szobor tisztelgés a reformkor és annak politikusa előtt, aki a legenda szerint elsőként úszta át a tavat Balatonfüred és Tihany között. Párkányi Raab Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását várhatóan még idén ősszel felavatják.

– Bethlen István, aki éveken keresztül volt a Romantikus Reformkor fővédnöke, vetette fel először, miért nincs Wesselényinek szobra a városban, hiszen Wesselényi többször járt Füreden, sokat tett a Balaton népszerűsítéséért. Melocco Miklós szobrászművész el is készítette a szobor tervét 2019-ben, de a covid miatt ez végül nem valósulhatott meg. Később Melocco egészségügyi okokból visszalépett az alkotás elkészítésétől és tanítványát, Párkányi Raab Pétert kérte fel a szobor újra tervezésére – válaszolta kérdésünkre Molnár Judit a terület önkormányzati képviselője.

A klasszikus szobor Wesselényit ábrázolja korabeli ruhában, aki egy éppen kikötő balatoni csónakban álló, napjaink ruhájában lévő fiatal nőnek nyújtja a kezét. A nőalak öltözékével a Balatonfüreden már a reformkorban és napjainkban is megrendezendő Anna-bálra utal, így tulajdonképpen a kézfogásuk a jelenünk és múltunk közötti kapcsolódást szimbolizálja.

– Úgy gondolom, hogy a város parti beruházásai közül a Brázay park kialakítása az egyik legkedveltebb, tökéletes helyszíne lesz a szobornak – tette hozzá Molnár Judit.

A szobor elkészítésének költségeit a Miniszterelnökség biztosította, 53 millió forinttal. Jelenleg a szobor talapzata készül, maga az alkotás a tervek szerint még ebben az évben, várhatóan novemberben a helyére kerül.

  • Képgaléria

Feljegyzésekből tudjuk, hogy Wesselényi sokat járt Füreden, részt vett az Anna-bálon is, a Balatont pedig nagyon szerette, naplójában számtalan helyen említi, hogy az 1835-1837-es időszak között rendszeresen járt úszni a tóba. A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményeiben található az alábbi feljegyzés: “A füredi öbölben kilométereket úszó Wesselényi 1836-ban még megbotránkoztatta a gyógyfürdő köznemesi közönségét, majd fél évszázaddal később azonban Szekrényessy Kálmán dsidáskapitányt, aki öt óra ötvenkét perc alatt tette meg úszva a Siófok – Almádi távolságot, már hősként ünnepelte a nyaralósereg.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hiteles forrás nem rögzíti Wesselényi öböl átúszását, a legautentikusabb forrásnak tekinthető naplójában sem ír a nagy hőstettről.
A Füredi História egyik korábbi számában Tóth-Bencze Tamás alaposan körbejárta a kérdést, a helytörténeti kiadványban megjelent írás azt mindenesetre rögzíti, hogy a báró sokat úszott a Balatonban, és kötődött Balatonfüredhez.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004