Oldal kiválasztása

Wesselényi Miklós költözik a Brázay parkba

Szerző: | 2023-10-03.

Wesselényi Miklós szobra áll majd a Brázay parkban. A szobor tisztelgés a reformkor és annak politikusa előtt, aki a legenda szerint elsőként úszta át a tavat Balatonfüred és Tihany között. Párkányi Raab Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását várhatóan még idén ősszel felavatják.

– Bethlen István, aki éveken keresztül volt a Romantikus Reformkor fővédnöke, vetette fel először, miért nincs Wesselényinek szobra a városban, hiszen Wesselényi többször járt Füreden, sokat tett a Balaton népszerűsítéséért. Melocco Miklós szobrászművész el is készítette a szobor tervét 2019-ben, de a covid miatt ez végül nem valósulhatott meg. Később Melocco egészségügyi okokból visszalépett az alkotás elkészítésétől és tanítványát, Párkányi Raab Pétert kérte fel a szobor újra tervezésére – válaszolta kérdésünkre Molnár Judit a terület önkormányzati képviselője.

A klasszikus szobor Wesselényit ábrázolja korabeli ruhában, aki egy éppen kikötő balatoni csónakban álló, napjaink ruhájában lévő fiatal nőnek nyújtja a kezét. A nőalak öltözékével a Balatonfüreden már a reformkorban és napjainkban is megrendezendő Anna-bálra utal, így tulajdonképpen a kézfogásuk a jelenünk és múltunk közötti kapcsolódást szimbolizálja.

– Úgy gondolom, hogy a város parti beruházásai közül a Brázay park kialakítása az egyik legkedveltebb, tökéletes helyszíne lesz a szobornak – tette hozzá Molnár Judit.

A szobor elkészítésének költségeit a Miniszterelnökség biztosította, 53 millió forinttal. Jelenleg a szobor talapzata készül, maga az alkotás a tervek szerint még ebben az évben, várhatóan novemberben a helyére kerül.

  • Képgaléria

Feljegyzésekből tudjuk, hogy Wesselényi sokat járt Füreden, részt vett az Anna-bálon is, a Balatont pedig nagyon szerette, naplójában számtalan helyen említi, hogy az 1835-1837-es időszak között rendszeresen járt úszni a tóba. A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményeiben található az alábbi feljegyzés: “A füredi öbölben kilométereket úszó Wesselényi 1836-ban még megbotránkoztatta a gyógyfürdő köznemesi közönségét, majd fél évszázaddal később azonban Szekrényessy Kálmán dsidáskapitányt, aki öt óra ötvenkét perc alatt tette meg úszva a Siófok – Almádi távolságot, már hősként ünnepelte a nyaralósereg.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hiteles forrás nem rögzíti Wesselényi öböl átúszását, a legautentikusabb forrásnak tekinthető naplójában sem ír a nagy hőstettről.
A Füredi História egyik korábbi számában Tóth-Bencze Tamás alaposan körbejárta a kérdést, a helytörténeti kiadványban megjelent írás azt mindenesetre rögzíti, hogy a báró sokat úszott a Balatonban, és kötődött Balatonfüredhez.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart