Oldal kiválasztása

1956 – Megváltásra várt az ország

Szerző: | 2023-10-23.

1956-ban a társadalom széles rétegei fogtak fegyvert, mert elegük volt a zsarnokságból és a zsarnokokból. A hazaszeretettől fűtött magyarok az utolsó leheletükig küzdöttek. Dávid harcolt Góliáttal, de ez esetben Góliát győzött. De lényeges: csak a szabadságharc bukott el, a forradalom győzött - mondta beszédében Császár Attila a Balatonarácsi Református Egyházközség lelkésze, a város díszpolgára.

– Mi értelme volt a komoly véráldozatoknak? Egyáltalán volt-e értelme? – tehetjük fel a kérdést. Kölcsey Ferenc ad nekünk erre választ: „Minden áldozat kevés, ahhoz képest, amit a hazának kívánni joga van”. A kivívott 12 napos szabadság és remény, hatását tekintve akár 12 évszázaddal is felérhet. A maroknyi magyar példát mutatott Európának, példát mutatott az egész világnak – fogalmazott az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kovászna parkban rendezett ünnepségen Császár Attila.

Felidézve az 1956-os forradalom eseményeit, a szónok hangsúlyozta: a forradalmi események eredője 1945-re tehető, amikor elkezdődött az országban a felszabadításnak hazudott gyarmatosítás, felborult a társadalmi piramis, felborult az oktatás és művelődés évszázados rendje, általánossá vált a kuláküldözés, a szovjet rendszerű berendezkedés pedig káoszt szült.

– A romlás mély szakadéka felé haladt az ország. Meghasonlott a társadalom számos rétege, nem lehetett tovább így létezni. Az egész ország várt a megváltásra. Elég volt a korabeli nagyhatalmak játszadozásaiból, a legyőzöttek marionett bábuként használásából, elég volt a hatalom arroganciájából, a hazug propagandából – így Császár Attila.

– A szétzilált, meggyengített Európában csak úgy lehetünk hűek a hazánkhoz, csak úgy maradhatunk meg magyarnak, ha soha, sehol fel nem adjuk mindazt, amiért a magyar forradalmárok az életüket áldozták. Az a feladatunk, hogy a következő generációknak elmondjuk az 1956-os forradalom igazságát, tanúságát és üzenetét – zárta beszédét Császár Attila.

  • Képgaléria

A megemlékezésen „fénnyel íródik lelkünk egére” címmel válogatás hangzott el Nagy Gáspár és Márai Sándor verseiből, komolyzenei dallamok kíséretében. Előadták Kulcsár-Székely Attila színművész és Bánó Tamás gitár-tanár.

A délelőtti órákban a Bibó szobornál Kocsis András, a Lóczy gimnázium történelem tanára mondott beszédet, délután a Bata ligetben tartanak majd megemlékezést, este hat órakor pedig ökumenikus ima lesz a köztemetőben. Részletek itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart