Villásreggeli Krúdy modorában

Irodalmi villásreggelit, azaz gáblit rendeztek a Blaha Étteremben felolvasással, némi zenével, és több fogásos menüvel Krúdy Gyula modorában. A ráérős Krúdy-gábli alkalmából ezúttal a 145 éves író szövegeit Kálloy Molnár Péter színművésztől hallhattuk, de megidézték az író két alakmását is, az öreg Szindbádot és Rezeda Kázmért.

Krúdy Gyula a magyar irodalom egyik legnagyobb lumpja és egyben az egyik leginkább szerethető alakja. A 190 centi magas, ábrándos tekintetű, szomorkás ábrázatú író falta a nőket, (lánya szerint 133 szeretője volt) megszállottan kártyázott, literszámra itta minden nap a nagyfröccsöket, a pesti éjszaka királya volt, aki soha nem akart hazatérni. És mindenekelőtt az egyik legnagyobb gourmand, amiről ráadásul rengeteg adoma is kering. Így tartja a legenda, a valóság azonban ennél jóval árnyaltabb, hiszen a közhiedelemben sajátosan összekeveredett az író magánélete és az általa megírt alakok története.

Annyi azonban bizonyos, Krúdynak a vendéglők, kocsmák elsősorban az egyedüllét elviselésének kellékei voltak. A hazai irodalomban Jókai például sokkal nagyobb ínyencnek számít, az egész európai gasztronómiai kínálattal tisztában volt, maga is remekül főzött. Krúdy viszont nem tudott főzni, sőt utolsó éveiben már enni sem nagyon. Számára nem az evés volt a fontos, hanem az evésről való beszéd.
Az idő lelassítása, a jelenléttel megtöltött figyelem, az éjszakai élettől sajgó gyomor gyógyítása sörrel és egyszerű, ám ízletes ételekkel – ezek Krúdy villásreggelijének összetevői.

Ezúttal közel nyolcvanan vettek részt a hangulatos irodalmi reggelin, amelyen a szervezők visszatértek a gyökerekhez és Krúdyhoz híven, seprűpálinkát, barna sört, enyhén odakozmált marhapörköltet és ejnspannert (félpár virsli lecsóval, egészben főtt krumplival) tálaltak fel.
(Krúdy maga is bizonytalan volt, hogy a megfáradt éjszakázást követően mikor is kezdődik a gábli, írásaiban egyszer délelőtt 10 órára, máskor 11 órára teszi ennek ideális időpontját.)

A reggeli közben elhangzó Krúdy szövegeket Kálloy Molnár Péter színművész olvasta fel, az öreg Szindbádot Cserép László, az öreg Rezeda Kázmért pedig maga Praznovszky Mihály irodalomtörténész elevenítette meg, aki nemcsak avatott tudója Krúdy életművének, de az irodalmi gábli kitalálója és szorgalmazója is egyben.
Az irodalom mellett zene is volt Pingiczer Szilárd jazz-zongorista előadásában. A több mint három órán át tartó reggeliről minden résztvevő egy ajándék Krúdy kötettel távozhatott. A könyv az író Balatonfüredhez köthető írásait gyűjti össze, hiszen a fürdővárost kedvelte Krúdy, többször megfordult itt, utoljára már nagyon betegen a szanatóriumban.

A Füred TV videója a gábliról:

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.