Oldal kiválasztása

Zenével ünneplik a magyar nyelvet Balatonfüreden

Szerző: | 2023-11-08.

Magyar költők megzenésített versei, játékos irodalom órák, könyvbemutató és közös versmondás a Kiserdőben - programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

A rendezvénysorozat november 13-án, hétfőn a Kiserdőben rendezendő közös versmondással kezdődik. Az egykori kőszínházi oszlopoknál Gál János költő (Az eltűnt hírnév nyomában című kötete, elnyerte a Magyar Írószövetség Debüt-díját) mond köszöntőt, majd a balatonfüredi diákok a város tíz kulturális partnervárosának tanulóival egy időben szavalják el Petőfi Sándor Füstbement terv című költeményét.
A közös versmondás varázsát már évek óta megidézik a Kiserdőben, mert “Hol irodalom van, ott irodalom van, előszivárog DNS-ből vagy honnan.”

Még hétfőn, Óriási zengő húrokon címmel Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, énekes ad koncertet a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban.

Fotó: Huzella Péter Archívum

A Kaláka zenekar egykori tagja 1975-óta járja az országot verséneklésével. Weöres Sándor verseinek megzenésítésével kezdte, aztán sorra jöttek a magyar klasszikusok és a kortárs szerzők. Már a nyolcvanas évek végén foglalkozott Zalán Tibor verseinek megzenésítésével, külön estet is tartott belőlük. Előadás sorozatot készített Darvasi László A titokzatos világválogatott könyvének színpadra alkalmazott változatával, és rendszeresen fellép magyar költők verseinek megzenésítésével. Egy szál gitárral, amolyan verséneklőként áll a közönség előtt, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy közelebb hozza a költészetet a közönséghez.

– Ez is rockzene, csak halkabb…Amikor az ember kiáll egyedül, akár egy gitárral, az rockzene. Vagyunk mi, verséneklők is olyan rockerek, mint az igaziak, ugyanis mi is feltettük az életünket arra, amit csinálunk – nyilatkozta Huzella Péter, aki balatonfüredi estjén Janus Pannoniustól Zalán Tiborig tekinti át és zenéli el a magyar költészet remekeit.

A rendezvénysorozat ideje alatt magyar nyelvi játékokat tartanak a helyi általános és középiskolás diákok részére, majd zárásként Demeter Szilárd: A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötetét mutatják be.

A november 13-17. között zajló rendezvénysorozat részletes programja itt.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Fogatokon a 199. Anna-bál szépei

A 199. Anna-bál szépei július 28-án, vasárnap mutatkoznak be a Kisfaludy Színpadon majd végig kocsikáznak a városon.

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

Molnár

2024.07.26.

Minek ez az egész felhajtás egy héten keresztül? Aztán a bálra 130 ezerért lehet bemenni. Váltani kellene. Jó a hagyomány,…

Balatonfured.hu

2024.07.26.

Kedves Apa, a Füred Tv riportja a Szerenádok éjszakájáról a címoldalon látható. Üdv A szerk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart