Oldal kiválasztása

Ikonikus jazz előadók koncertjei – Veszprém Jazz Fesztivál

Szerző: | 2023-11-09.

Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, a nu jazz emblematikus trombitása, Erik Truffaz, a Grammy-díjas gitárvirtuóz Bill Frisell, a brutális technikájú svájci dobos, Jojo Mayer és az ismert dalok funk-újragondolásaival világhírnevet szerző Scary Pockets is fellép november 16-19. között a Veszprém Jazz Fesztiválon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként megvalósuló fesztivál közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.

A Veszprém Jazz Fesztivál négynapos zenei utazása a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz koncertjével indul. Zenéjében jól megférnek a Miles Davis hatását idéző futamok, a klasszikus dallamok és az elektronikus vagy éppen világzenei elemek is. Nem véletlenül: Truffaz a folyamatos megújulás és a műfaji határok tágításának híve. Idén megjelent Rollin’ című albumán 20. századi filmzenéket értelmez újra, várhatóan ezekből is megmutat néhányat élőben a veszprémi közönségnek.

Manu Katché pályája session zenészként indult, többek között olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott és dolgozik együtt, mint Sting, a Dire Straits, a Bee Gees, Peter Gabriel, Tori Amos, Jan Garbarek, Al Di Meola vagy Manu Chao. Kiváltsága, hogy képes keverni minden hatást és alkalmazkodni minden stílushoz. Ám mindeközben sosem mondott le legnagyobb szerelméről: a jazzről. A magyar közönség most kvartettjével hallhatja, és merülhet el a fúziós jazz Katché-univerzumaiban.

Bill Frisell egyedi gitárjátékával közel öt évtizede meghatározó alakja a nemzetközi rock, pop és jazz életnek. Robert Planttől Elvis Costellón át Marc Ribotig és Norah Jonesig a szakma legnagyobb neveivel hallhattuk, ám híres arról, hogy szeret a háttérben maradni, szólóprojektjét is ennek megfelelő szerénységgel irányítja. Veszprémbe állandó zenésztársaival, Tony Scherr bőgőssel és Kenny Wollesen dobossal érkezik.

A Botticelli Baby, a Ruhr-vidék minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekara. A feltartóztathatatlan energiájú együttes folyamatosan szállítja az újabb és újabb slágereket, a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós zenék nagykönyvének összefirkált és széttépett lapjait újrafűzve. Negyedik albumuk, a Saft afféle esszenciát kínál stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz hangja.

Négy európai jazzcsillag – Nils Landgren, Michael Wollny, Lars Danielsson és Wolfgang Haffner – első alkalommal kvartettként: a 4 Wheel Drive együttesként olyan, mint egy nagy teljesítményű, négy hengeres motor, amelyben minden fogaskerék tökéletesen illeszkedik.

Takuya Kuroda napjaink legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, akit sokan José James zenekarából ismerhetnek. Leleményes, határokat feszegető zenész, aki a post-bop, soul-jazz és hip-hop alapanyagaiból főzi ki a legizgalmasabb kortárs jazzt.

A Mitch and Mitch az egyik legtitokzatosabb lengyel zenekar: Nem hajlandóak interjúkat adni, álnevekkel hivatkoznak egymásra, és az USA lengyelországi nagyköveteinek nevezik magukat. Kilenc tagú big band felállásukban is könnyedén keverik a country & westernt a japán balladákkal, a forró latin mambóval és a pszichedelikus diszkóval.

Képes improvizálni egy gép? Ezt a kérdést járja körbe Jojo Mayer legújabb szólóprojektje, a ME/MACHINE. A svájci származású doboslegenda legújabb kísérletében valós időben elegyít generatív hangképzési technológiákat saját játékával, melynek során részben ő irányítja a gépet, részben a gép irányítja őt. Jojo Mayer sokadjára bizonyítja, hogy határfeszegető művészetével végtelen lehetőségei vannak az elektronikus és akusztikus, valamint a gépi és emberi dimenziók összekötésére.

Első magyarországi koncertjét adja Veszprémben a Scary Pockets. A folyamatosan rotálódó tagságú, világszínvonalú zenészeket felvonultató formáció ismert dalok funk-újragondolásaival szerzett magának világhírnevet. Gyakorlatilag minden héten bemutatnak egy új videót, a számláló jelenleg 300 feldolgozás fölött jár. Eddig több mint 200 közreműködővel készült dalaik százmilliós lejátszásokat értek el 2017-es felbukkanásuk óta.

Szintén először hallható élőben magyar színpadon Izo FitzRoy, aki karrierjének egyik legizgalmasabb szakaszában, harmadik stúdióalbuma turnéjának keretében érkezik Veszprémbe. Az énekesnő művészete elsősorban a Janis Joplin-féle nyers erőből építkezik. A Good Woman történetei elmesélik, milyen egyedülálló nőként megküzdeni a társadalmi elvárásokkal és a depresszióval, és hogyan használhatjuk fel mindezt arra, hogy erősebbé váljunk.

A Horny Funk Brothers a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs ízig-vérig funk formációja. A kilenc tagot számláló formációban a ritmusszekció kőkemény groove-jaihoz gitár, billentyűk és fúvós szekció adja a körítést. Zenéjüket felvételről lejátszva is spontán bólogatásba kezd a hallgató, koncertjükön pedig az első perctől az utolsóig elszabadul a funk-pokol.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. A Veszprém Jazz Fesztivál ideje alatt ezért ingyenes minikoncertek is kiegészítik majd a programot. November 16. és 19. között a műfaj kaleidoszkópszerű keresztmetszetét szívhatja magába a közönség a világ élvonalába tartozó zenészek és a fiatal magyar tehetségek koncertjein Veszprémben.

Jegyek itt.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart