Oldal kiválasztása

A szociális munka egy életforma

Szerző: | 2023-11-10.

Karácsony Tamás vállalkozó vehette át idén a Balatonfüred szociális tevékenységéért járó kitüntetést. A Szociális Munka Napja alkalmából ünnepségen köszöntötték a város szociális ellátórendszerében dolgozókat.

– A nehéz élethelyzetben lévők problémái sokfélék. Ezekre a problémákra megoldásokat kell adni, jó megoldást pedig csak úgy lehet nyújtani, ha az érintett emberekkel foglalkozunk és nem a problémákkal. A szociális ellátórendszerben dolgozók áldozatos munkájukkal életre hívják a segítséget nyújtó intézményeket, nehéz és szép hivatás ez, egy életforma. A mai napon őket ünnepeljük, akik nap mint nap segítséget nyújtanak a rászorulóknak – írta Bóka István köszöntő beszédében, amelyet a polgármester távollétében Hári Lenke alpolgármester olvasott fel a Balaton Étteremben tartott ünnepségen.

A rendezvényen a képviselő-testület döntése értelmében, átadták a Balatonfüred szociális tevékenységéért járó kitüntetést Karácsony Tamásnak.

Karácsony Tamás 1962-ben született Budapesten. A húszas éveinek elején költözött Balatonfüredre és azonnal beleszeretett a városba. 1988-ban ismerte meg feleségét Krisztinát, akivel a mai napig boldog házasságban élnek, vállalkozásukat is közösen vezetik. Két fiuk született, 1989-ben Tamás és 1991-ben Zsolt.
Pár év vendéglátásban szerzett tapasztalat után 1984-ben kezdte el üzemeltetni a híres Koloska csárdát. Több füredi és Füred környéki településen üzemeltetett vendéglőket, vezette a Flamingó diszkót, ruházati boltot nyitott, 1998-tól 2001-ig pedig a Balatonfüredi Futball Club elnöke és fő támogatója is volt egyben.
2014-ben alapította meg a Karácsony Gaszt. Kft-t, amely ma is négy balatonfüredi vendéglátóhelyet üzemeltet: a Mamma Mia gyorséttermet, a Dock Bisztrót, a Waikiki bisztrót, valamint a Dzsembori kávézót. Az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődtek az üzletei, a nyári főszezonban csaknem 70 főnek biztosít munkalehetőséget.
Karácsony Tamás eddigi életútját végig kísérte az adományozás, a rászorulóknak nyújtott önzetlen és nagylelkű segítség.
Jótékonysági munkájának minél szélesebb körű kiterjesztéséért rendszeresen egyeztet a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársaival, valamint a balatonfüredi Szociális Szolgáltatásokért Alapítvány kuratóriumával. Ennek eredményeként a Mamma Mia étterméből naponta több hajléktalan, illetve egyedülálló idős, nélkülöző ember jut ingyenesen meleg ételhez. Karácsony Tamás az utóbbi években számos önzetlen, jótékonysági cselekedettel mutatott példát – állt a laudációban.

A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ gondozottjai számára karácsonykor ételutalványokat ajánlott fel. A Tündérkert Óvodába járó gyermekek nélkülöző családjainak ruha, játék, mozgásfejlesztő eszközök vásárlására szintén vásárlási utalványt biztosított.
A Lions Club által javasolt rászoruló családok számára karácsonykor 70-80 főre ünnepi vacsorát készített, melyet feleségével, Krisztinával személyesen szállítottak házhoz. A Bablena családdal közösen megszervezték a Mikulás vonata eseményt és rendszeresen támogatja a Lakótelepi Ünnep rendezvényeit is.

Karácsony Tamás csendesen teszi a dolgát: működteti a családi vállalkozásaikat, emellett nyitott szemmel és szívvel él Balatonfüreden, ahol lehetőségeihez mérten, idejét, energiáját és javait önkéntesen feláldozva segít, kezet nyújt a rászorulóknak. Kiemelkedő önkéntes támogató tevékenységét, az önzetlen segítségnyújtását elismerve a város „Balatonfüred szociális tevékenységéért” kitüntető díjat adományozta számára – szólt a laudáció.

– Adni nagyobb öröm, mint kapni. Gyerekkoromból hozom ezt a szemléletet, a szüleimtől azt tanultam, hogy segítsünk, ha tudunk. Igyekeztem mindezt átadni a családomnak is. Együtt élünk a várossal, tudjuk mikor és hol kell segíteni – fogalmazott Karácsony Tamás.

A Szociális Munka Napja alkalmából szervezett ünnepségen elismerő oklevelet vehetett át Bocskayné Kurucz Mónika, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat asszisztense, illetve Vincze Imre, a sérült személyek nappali ellátásának gondozója. Mindketten harminc éve dolgoznak a szociális munka területén.

hu

A díjazottak balról jobbra: Bocskayné Kurucz Mónika, Karácsony Tamás és felesége, és Vincze Imre.

Balatonfüreden 450-470 lakos van a Szociális Alapszolgáltatási Központ látóterében, ők azok, akik rendszeres segítségnyújtásra szorulnak. Az ellátórendszer hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy a városban működő jelzőrendszeren keresztül a rászorulók maguk kérhetik a segítséget. Az idősek jellemzően a mindennapi tevékenységekben kérik a támogatást, míg a középkorúak a gyermekeik nevelési problémái miatt fordulnak az ellátórendszerhez. Gyakori, hogy átmenetelig krízis helyzetbe kerülnek az elváltak illetve továbbra is szükség van a megélhetési gondokkal küszködők támogatására – tudtuk meg Perger Zoltánnétól, a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetőjétől.

Az ünnepi ebéddel záruló rendezvényen Takács Gréta, a Lóczy Lajos Gimnázium 9. osztályos tanulója tangóharmonikán két zeneművet adott elő.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004