Oldal kiválasztása

Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2020 I 11 I 01

A Széchenyi 2020 program keretében, a Területfejlesztési Operatív Program támogatásával Balatonfüred Város Önkormányzata 1,655 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a „Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása” című projektet. A fejlesztés keretében egyrészt a település központjában egy kisvárosi településközpontot alakítanak ki, másrészt létrehoznak egy többféle igényt kielégítő új parkot.

 

Balatonfüred önkormányzata az elnyert támogatás segítségével olyan hosszú távú városfejlesztési koncepciót kíván megvalósítani, amivel tovább emeli a zöld felület nagyságát.

A pályázati projekt keretében az önkormányzat kettős célt kíván elérni: egyrészről a település központjában, az „Ófalu” megnevezésű területen egy kisvárosi településközpontot alakítanak ki egyidejűleg megerősítve a szolgáltató és kereskedelmi funkciókat. A települési központ megújításának első ütemeként a Kossuth utca, Alsó köz, Somogyi utca, Segesdi utca tömböt újítja meg. Ez a rész már egy 1785-ös térképen is felismerhető mint a település magja. A történelmileg kialakult településközpont az elmúlt évtizedekben néhány szolgáltatás, intézmény elköltözésével veszített jelentőségéből, a településnek mégis természetes belső igénye ennek az egyensúlyvesztésnek a helyreállítása. Fontos igény, hogy a tervezett kisvárosi központban élettel teljen meg a fejlesztett terület.

A fejlesztéssel érintett másik terület zöld közösségi tér: a Szivárvány utca – Köztársaság út – Hivatásforgalmi kerékpárút – vasút közötti elhanyagolt bozótos területen többféle igényt kielégítő parkot hoznak létre. Itt szinte minden korosztály megtalálja majd a neki való sportolási, játszási, és pihenési lehetőséget, ezért a projekt támogatása segítségével a parkot több, különböző funkciójú egységre bontják szét.

A projekt szorosan illeszkedik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kitűzött gazdasági céljaihoz. A célok megvalósításához Balatonfüred Önkormányzata a pályázat keretében a beruházással érintett helyszíneken helyreállítja a meglévő tereket, ill. új, nyitott tereket alakít ki. Növeli a bel-és árvízvédelemi létesítmények hosszát, az óváros területén felújítja a köz- és kereskedelmi épületeket, valamint a két stratégiai helyszínen megnöveli a város zöldfelületét és újabb zöld területeket hoz létre. Az uniós támogatás segítségével olyan elemeket építenek be, melyek hosszú távon biztosítják a fejlesztett terület gazdaságos fenntarthatóságát. Balatonfüred Ófalu központjának megújítása a történetiségével, kultúrájával, tradícióival átszőtt kortárs városmag egységes szemléletű fejlesztése révén biztosíthat nyugodt körülményeket a környékbeli lakosságnak.

Projektadatok:

Pályázó neve: Balatonfüred Város Önkormányzata
Projekt címe: Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása
Projektazonosító: TOP-2.1.2-16-VE1-2020-00010
Támogatás összege (Ft): 1 655 000 000
Megvalósítás időtartama: 2020.11.01. – 2023.12.15.

Látványtervek:

Videó:

Képgaléria:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása
2023.12.14.

A Széchenyi 2020 program keretében, a Területfejlesztési Operatív Program támogatásával Balatonfüred Város Önkormányzata 1,655 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a „Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása” című projektet. A fejlesztés keretében egyrészt a település központjában egy kisvárosi településközpontot alakítottak ki, másrészt létrehoztak egy többféle igényt kielégítő új parkot.

 

A pályázati projekt keretében az önkormányzat kettős célt kívánt elérni: egyrészről a település központjában, az „Ófalu” megnevezésű területen egy kisvárosi településközpontot alakítottak ki egyidejűleg megerősítve a szolgáltató és kereskedelmi funkciókat, másrészt egy új közösségi teret, parkot alakítanak ki.

A Kossuth utcán, Alsó köz, Somogyi utca, Segesdi utca által határolt területen a projekt támogatásával felújítottak két meglévő épületet, ahol irodákat, üzlethelyiségeket és lakásokat alakítottak ki. A Kossuth utcai front mögötti passzázson két pavilon épült szintén kereskedelmi, szolgáltató funkció céljából. Megépült a Helytörténeti Gyűjtemény (454 m2) épülete is, ami mellett zenetermet (105 m2) alakítottak ki, az épülettömb alsó szintjén pedig egy kereskedelmi üzlet (400 m2) működik majd. A területen a parkosítás keretében kialakítottak egy játszóteret, vízijátékot és utcabútorokat is kihelyeztek az itt élők és az itt vásárlók részére. A projekt keretében jött létre az 54 férőhelyes mélygarázs is.

A fejlesztéssel érintett másik terület zöld közösségi tér: a Szivárvány utca – Köztársaság út – Hivatásforgalmi kerékpárút – vasút közötti elhanyagolt bozótos területen többféle igényt kielégítő parkot hoztak létre a környék lakói számára. Itt szinte minden korosztály megtalálja a neki való sportolási és kikapcsolódási lehetőséget. A kerékpárút mellett elhelyezésre került egy játszótér, valamint a patakmeder melletti terület rendezésére is sor került. A munkák elvégzését követően egy mindenki által használható, esztétikus zöldterülettel gazdagodott a város. A játszótér építésekor 8 db játszóeszközt, a parkba pedig 10 db kültéri fitnesz- és sporteszközt is kihelyeztek. A park építésekor padokat, kerékpártárolót, piknik asztalt is elhelyeztek, hogy minél jobban szolgálja a terület a pihenni vágyókat.

Balatonfüred Ófalu központjának megújítása a történetiségével, kultúrájával, tradícióival átszőtt kortárs városmag egységes szemléletű fejlesztése révén biztosíthat nyugodt körülményeket a környékbeli lakosságnak, a Szivárvány utcai park pedig sokoldalúan nyújt pihenési lehetőséget az ott élők számára.

Projektadatok:

Pályázó neve:  Balatonfüred Város Önkormányzata
Projekt címe:   Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása
Projektazonosító: TOP-2.1.2-16-VE1-2020-00010
Támogatás összege: 1 655 000 000 Ft
Összköltség: 2 194 303 038 Ft
Megvalósítás időtartama: 2020.11.01. – 2023.12.15.

 

PROJEKTZÁRÓ

2023. DECEMBER 14. 13 ÓRA, BALATONFÜRED, KOSSUTH UTCA

A Széchenyi 2020 program keretében, a Területfejlesztési Operatív Program támogatásával Balatonfüred Város Önkormányzata 1,655 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a „Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása” című projektet. A fejlesztés keretében egyrészt a település központjában egy kisvárosi településközpontot alakítottak ki, másrészt létrehoztak egy többféle igényt kielégítő új parkot.

A pályázati projekt keretében az önkormányzat kettős célt kívánt elérni: egyrészről a település központjában, az „Ófalu” megnevezésű területen egy kisvárosi településközpontot alakítottak ki egyidejűleg megerősítve a szolgáltató és kereskedelmi funkciókat. A fejlesztéssel érintett másik terület zöld közösségi tér: a Szivárvány utca – Köztársaság út – Hivatásforgalmi kerékpárút – vasút közötti elhanyagolt bozótos területen többféle igényt kielégítő parkot hoztak létre.

PROGRAM:
13.00 -13.05 Köszöntő
13.05 -13.30 A projekt bemutatása
Dr. Bóka István polgármester, Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója
13.30 -13.45  Helyszín bejárás
13.45 -14.00  Állófogadás

Img 2509

Img 2498

Img 2521

A PROJEKT MEGVALÓSULÁSA

Képgaléria

 

Megosztás

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart