Oldal kiválasztása

Hamarosan átadják a felújított Ófalut

Szerző: | 2023-11-21.

A Széchenyi 2020 program keretében, a Területfejlesztési Operatív Program támogatásával Balatonfüred önkormányzata 1,655 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a „Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása” című projektet. A fejlesztés keretében egyrészt a település központjában egy kisvárosi településközpontot alakítanak ki, másrészt létrehoznak egy többféle igényt kielégítő új parkot.

Balatonfüred önkormányzata az elnyert támogatás segítségével olyan hosszú távú városfejlesztési koncepciót kíván megvalósítani, amivel tovább emeli a zöld felület nagyságát.
A pályázati projekt keretében az önkormányzat kettős célt kíván elérni: egyrészről a település központjában, az „Ófalu” megnevezésű területen egy kisvárosi településközpontot alakítanak ki egyidejűleg megerősítve a szolgáltató és kereskedelmi funkciókat.

A települési központ megújításának első ütemeként a Kossuth utca – Alsó köz – Somogyi utca – Segesdi utca tömböt újítja meg. Ez a rész már egy 1785-ös térképen is felismerhető mint a település magja. A történelmileg kialakult településközpont az elmúlt évtizedekben néhány szolgáltatás, intézmény elköltözésével veszített jelentőségéből, a településnek mégis fontos igény volt, hogy a tervezett kisvárosi központban élettel teljen meg a fejlesztett terület.

A fejlesztés részeként zöld közösségi teret, többféle igényt kielégítő parkot alakítottak ki a Szivárvány utca – Köztársaság út – Hivatásforgalmi kerékpárút – vasút közötti elhanyagolt bozótos területen. Itt szinte minden korosztály megtalálja majd a neki való sportolási, játszási, és pihenési lehetőséget, ezért a projekt támogatása segítségével a parkot több, különböző funkciójú egységre bontják szét.

A projekt szorosan illeszkedik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kitűzött gazdasági céljaihoz. A célok megvalósításához Balatonfüred önkormányzata a pályázat keretében a beruházással érintett helyszíneken helyreállítja a meglévő tereket, illetve új, nyitott tereket alakít ki. Növeli a bel-és árvízvédelemi létesítmények hosszát, az óváros területén felújítja a köz- és kereskedelmi épületeket, valamint a két stratégiai helyszínen megnöveli a város zöldfelületét és újabb zöld területeket hoz létre. Az uniós támogatás segítségével olyan elemeket építenek be, melyek hosszú távon biztosítják a fejlesztett terület gazdaságos fenntarthatóságát. Balatonfüred Ófalu központjának megújítása a történetiségével, kultúrájával, tradícióival átszőtt kortárs városmag egységes szemléletű fejlesztése révén biztosíthat nyugodt körülményeket a környékbeli lakosságnak.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004