Oldal kiválasztása

Privát történelem

Szerző: | 2023-12-01.

Csizmazia Darab József balatonfüredi szőlőnemesítő a Don-kanyarban besorozott katonaként készített fényképeiből jelent meg album. A kötetben 1940-45 között, a magyar történelem egyik legdrámaibb helyszínén készült 319 felvétel látható, az amatőr képek a füredi besorozástól a fronton át a leszerelésig követik végig az eseményeket.

– A 20. század második fele az elhallgatás és elfojtás korszaka a magyar történelemben. A kommunista hatalom a saját történelmi narratívájába nem illő eseményeket tabusította, így lehetetlenné tette a korszak nagy traumáinak feldolgozását. A Trianon nevet szinte ki sem lehetett ejteni, a második magyar hadsereg katasztrófájáról csak a korszak második felében kezdtek el beszélni – fogalmazott Fodor Pál, történész, akadémikus a Kisfaludy Galériában tartott kötetbemutatón.

– Miközben történészek hada dolgozik a 20. századi magyar történelem hitelesebb bemutatásán, szerencsére az egykori résztvevők mikrotörténeti illetve személyes nézőpontja is egyre erőteljesebben árnyalja az összképet. Ezt teszi dr. Csizmazia Darab József fényképeiből összeállított könyv is, amely segít abban, hogy jobban megérthessük az 1940-es éveket, átélhetővé teszi az eseményeket, a történelem személyes történetünkké változik, amivel érzelmileg azonosulhatunk, így az az identitásunk részévé válhat. A kötet legnagyobb erénye a személyesség – mondta Fodor Pál.

Csizmazia Darab József amatőr fényképészként 1940. december 2-án vonult be katonának Balatonfüredről a III. hadtesthez. Sorsa tipikusnak mondható, a kommunista rendszer osztályidegennek nyilvánította, a fronton készített felvételeinek zöme elveszett vagy a család félelmében megsemmisítette, így mindössze 500 kép maradt meg.

Fia, Csizmazia Darab József a kötetbemutatón elmondta, édesapját sikerült rávennie, hogy segítsen a képeken látható személyek beazonosításában, a helyszínek meghatározásában, így jött létre a kötetben látható válogatás. Mint hangsúlyozta, több képen az édesapja is szerepel, amire az a magyarázat, hogy sok esetben időzítővel készítette a felvételeket.

A teltházas esten Hári Lenke alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket, dr. Kocsis András történelem tanár pedig a történelmi kontextusról beszélt, tovább árnyalva a doni katasztrófáról való ismereteket.

A Balatonfüredtől a Don-kanyarig című kötet a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában jelent meg. A könyv megvásárolható majd a Városi Könyvtárban, a Vaszary Galériában illetve Líra és a Bookline könyvesboltokban.

 

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004