Oldal kiválasztása

Privát történelem

Szerző: | 2023-12-01.

Csizmazia Darab József balatonfüredi szőlőnemesítő a Don-kanyarban besorozott katonaként készített fényképeiből jelent meg album. A kötetben 1940-45 között, a magyar történelem egyik legdrámaibb helyszínén készült 319 felvétel látható, az amatőr képek a füredi besorozástól a fronton át a leszerelésig követik végig az eseményeket.

– A 20. század második fele az elhallgatás és elfojtás korszaka a magyar történelemben. A kommunista hatalom a saját történelmi narratívájába nem illő eseményeket tabusította, így lehetetlenné tette a korszak nagy traumáinak feldolgozását. A Trianon nevet szinte ki sem lehetett ejteni, a második magyar hadsereg katasztrófájáról csak a korszak második felében kezdtek el beszélni – fogalmazott Fodor Pál, történész, akadémikus a Kisfaludy Galériában tartott kötetbemutatón.

– Miközben történészek hada dolgozik a 20. századi magyar történelem hitelesebb bemutatásán, szerencsére az egykori résztvevők mikrotörténeti illetve személyes nézőpontja is egyre erőteljesebben árnyalja az összképet. Ezt teszi dr. Csizmazia Darab József fényképeiből összeállított könyv is, amely segít abban, hogy jobban megérthessük az 1940-es éveket, átélhetővé teszi az eseményeket, a történelem személyes történetünkké változik, amivel érzelmileg azonosulhatunk, így az az identitásunk részévé válhat. A kötet legnagyobb erénye a személyesség – mondta Fodor Pál.

Csizmazia Darab József amatőr fényképészként 1940. december 2-án vonult be katonának Balatonfüredről a III. hadtesthez. Sorsa tipikusnak mondható, a kommunista rendszer osztályidegennek nyilvánította, a fronton készített felvételeinek zöme elveszett vagy a család félelmében megsemmisítette, így mindössze 500 kép maradt meg.

Fia, Csizmazia Darab József a kötetbemutatón elmondta, édesapját sikerült rávennie, hogy segítsen a képeken látható személyek beazonosításában, a helyszínek meghatározásában, így jött létre a kötetben látható válogatás. Mint hangsúlyozta, több képen az édesapja is szerepel, amire az a magyarázat, hogy sok esetben időzítővel készítette a felvételeket.

A teltházas esten Hári Lenke alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket, dr. Kocsis András történelem tanár pedig a történelmi kontextusról beszélt, tovább árnyalva a doni katasztrófáról való ismereteket.

A Balatonfüredtől a Don-kanyarig című kötet a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában jelent meg. A könyv megvásárolható majd a Városi Könyvtárban, a Vaszary Galériában illetve Líra és a Bookline könyvesboltokban.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004