Oldal kiválasztása

Ügyleírások – Birtokvédelmi eljárás

Birtokvédelmi eljárás

Tájékoztató a birtokvédelmi kérelem benyújtásához

Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg. A birtokos a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. A jegyzői birtokvédelmi eljárás illetékmentes.

A birtokos bárkivel szemben benyújthatja a kérelmet, kivéve azt, akitől a birtokot tilos önhatalommal szerezte meg. A birtokvédelmi kérelmet benyújtó fél helyett törvényes képviselője, vagy az általa, vagy törvényes képviselője által teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban meghatalmazott cselekvőképes személy, továbbá a fél és képviselője együtt is eljárhat. Meghatalmazott személy eljárása esetén a kérelemhez az eredeti meghatalmazást, vagy annak hiteles másolatát csatolni kell.

A birtokvédelmi kérelmet annál a jegyzőnél lehet írásban vagy szóban előterjeszteni, amelynek illetékességi területén a birtoksértő magatartás megvalósult. A kérelemhez csatolni kell a kérelemben foglaltak igazolására szolgáló bizonyítékokat. A papíralapon előterjesztett kérelmet és annak mellékleteit eggyel több példányban kell benyújtani, mint ahány ellenérdekű fél szerepel a kérelemben.

A kötelező tartalmi elemeket nem, vagy hiányosan tartalmazó kérelmet a jegyző elutasítja.

A jegyző a kérelmet és a csatolt bizonyítékokat az eljárás megindulásától számított három napon belül nyilatkozattétel céljából hivatalos iratként postai úton vagy elektronikusan megküldi az ellenérdekű félnek, aki a kérelemben foglaltakra vonatkozóan írásban, vagy szóban nyilatkozatot tehet.

A birtokvita eldöntéséhez szükséges tényeket annak a félnek kell bizonyítania, akinek érdekében áll, hogy azokat a jegyző valósnak fogadja el. A birtokvita eldöntéséhez szükséges tények tekintetében a jegyző nem folytat hivatalból bizonyítást. A jegyző a birtokvédelmi kérelem alapján tárgyalást nem tarthat, de a felek a bizonyítási eljárás során írásban vagy szóban nyilatkozatot tehetnek. Tanúként viszont csak az hallgatható meg, aki a birtokvédelmi eljárással összefüggésben tanúvallomást kíván tenni, és akitől bizonyítékként értékelhető vallomás várható.

A jegyző a tényállás tisztázásához szükséges bizonyítékokat az eljárási határidő lejártát megelőző ötödik napig fogadja be, ezt követően a bizonyítási eljárást befejezi és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján meghozza a határozatát. A jegyző a felek által előterjesztett, valamint a bizonyítási eljárás során megismert bizonyítékokat szabadon mérlegeli.

Az eljárási határidő a kérelem jegyzőhöz történő megérkezését követő napon kezdődik. A birtokvédelmi eljárást a jegyző tizenöt napon belül – tolmács kirendelése esetén 30 napon belül – folytatja le.

A jegyző határozata ellen közigazgatási úton nincs helye jogorvoslatnak. A jegyző határozatát sérelmesnek tartó fél a másik fél ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül nyújthat be keresetet. Az eljáró bíróság a Veszprémi Járásbíróság.

Vonatkozó jogszabályok:


Megosztás

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004