Oldal kiválasztása

Templomrom és futás a város új értékei között

Szerző: | 2024-01-03.

Négy értékkel bővült a városi értéktár. A Papsoka templomrom, a Tagore sétányon álló Széchenyi szobor, a Koczor pincészet illetve a harmincéves múlttal rendelkező Fut a Füred verseny került be a város értékei közé.

A Városi Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén döntött arról, hogy elfogadva az ajánlásokat, négy új értékkel bővíti a helyi értéktárat, amely ezzel már 56 értéket számlál.

A Szent Mihály templomrom az egyetlen templomrom, ami a római korból itt maradt. Papsoka nevével az Árpád-kori oklevelekben találkozhatunk először 1211-ben, ami a falut Kék és Füred mellett említi. A tihanyi bencések birtokára utal a Papsoka helységnév, melynek jelentése pap falva, pap birtoka. A templom a török időkben elpusztult. Később ásatások bizonyították, hogy a templom falainak jó része egy több épületből álló római kori település épületeinek falaira épült. Két építési periódusról tudunk, az első a II. századra-, a második periódus a IV. századra tehető. Az épületegyüttes római használatát az ásatások során előkerült késő római kori érmek, kerámiatöredékek, és freskótöredékek igazolják. Az ásatások utáni helyreállítás során megmaradt a romjelleg, az eredeti épületet téglafal kiegészítések láttatják.
A Papsoka templomrom a kulturális örökség része, de a város egyik látványossága is egyben, a közelmúltban rendezték a környezetét, így kiránduló helyként is funkcionál.

A Tagore sétányon álló Gróf Széchenyi István szobra Andrássy Kurta János szobrászművész alkotása. A műalkotás Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter adománya a fürdőtulajdonos Szent Benedek Rendnek. Az egykori hajókikötő bejáratánál álló, 3,5 méter magas haraszti mészkőből készült kompozíciót, Széchenyi István születésének 150. évfordulóján 1941. augusztus 31-én avatta fel gróf Teleki Béla, Zala vármegye főispánja. Széchenyi István neve összenőtt a balatoni gőzhajózás eszméjével. Az első gőzhajót, a lapátkerekes Kisfaludy-t 1846. szeptember 21-én, Széchenyi születésnapján bocsájtották vízre.

A Koczor Pincészet a Bocsár dűlőben, a borturizmust szolgáló vendégfogadóval Balatonfüred nyugati határában egyedi és kifogástalan borokat kínál. A családi gazdaságot ezt megelőzően hat generáción át a szőlők tövében épült kis présházak szolgálták. A pincészet több díjnyertes borral büszkélkedhet. A Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék hagyományait követve elsősorban fehér szőlőfajtákat termesztenek. Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben termesztett szőlőfajták közül, elsősorban az Olaszrizlinget tartják a legfontosabbnak, mely leginkább megtestesíti a borvidék karakterét. A Koczor Pincészet egyedi, tradicionális borkultúrát képvisel.

Az értéktár bizottság felvette az értékek közé a Fut a Füred versenyt, amelyet 1993-ban rendezett meg először az önkormányzat. A kezdeti években csupán a helyi iskolások egy részét mozgósította a verseny, mára azonban egy igazi közösségi programmá vált, amelyen indulóként és nézőként is élmény részt venni. Legutóbb nyolcszázan álltak rajthoz a Tagore sétányon, kilenc korcsoportban, sőt, a városon kívülről is érkeztek futók és érdeklődők. A lokális, iskolai futás egy igazi közösségi eseménnyé vált.

A városi értéktár bizottság évente kétszer ülésezik, külső szakértőkkel együtt bírálják el a beérkező javaslatokat. Évente újabb és újabb felvetések érkeznek, nagy erénye a kezdeményezésnek, hogy a városlakók határozhatják meg, mit tartanak Balatonfüred értékeinek.

A teljes balatonfüredi értéktár itt található.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004