Oldal kiválasztása

Játék és zene a Magyar széppróza napján

Szerző: | 2024-02-11.

Először fordul elő, hogy nem a fővárosban, hanem Balatonfüreden rendezik meg a Magyar széppróza napja alkalmából tartandó országos irodalmi gálát. Az ünnepségen zenél majd a Kaláka együttes és novellisták részvételével irodalmi játék is lesz. 2018-óta van külön ünnepnapja a magyar szépprózának, amelyet Jókai Mór születéséhez kötöttek. Így adott volt, hogy az író kedvenc városában, Balatonfüreden legyen ezúttal az ünnepség.

– Ez egy viszonylag fiatal ünnep, szeretnénk, ha ismertségében idővel felérne a költészet napjához, ezért döntöttünk úgy, hogy kimozdulunk Budapestről. Jókai erősen kötődött Balatonfüredhez, nincs még egy ilyen város az országban, amelyhez ennyire ragaszkodott volna, ezért adta magát a helyszín – válaszolta kérdésünkre Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

A február 18-án, vasárnap tartandó programot a hagyományokhoz híven az írószövetség rendezi. Fellép a Kaláka együttes, bemutatják Az év novellái 2024 című antológiát, amely az elmúlt évben a hazai folyóiratokban megjelent novellák legjavát tartalmazza. Lesz novellaíró verseny is, a rendezvény ideje alatt elkészülő műveket szakmai zsűri értékeli, majd színészek tolmácsolásában a közönség is megismerheti az írásokat. Gáspár Ferenc, Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád a meghívott alkotók.

Részletes program itt.

– Ez egy játék, amit tapasztalatunk szerint az írók és a közönség is nagyon kedvel. Jókai műveinek címeiből húzunk ki egyet, ez alapján kell a három írónak a helyszínen, amíg tart a gálaműsor, egy-egy novellát megírnia. Ez minden évben meghívásos verseny, külön figyelünk rá, hogy az írók eltérő karakterűek legyenek, lehetőleg más-más generáció képviselői. Ez egy jó alkalom arra, hogy közelebb hozzuk az emberekhez az irodalmat. Ez is Jókai szellemiségéhez tartozik – így Erős Kinga, aki kérdésünkre elmondta: elképzelhetetlen, hogy ma akkora sztár legyen egy író, mint saját korában Jókai volt, de arra lehet törekedni, és a széppróza ünnepe ezt célozza meg, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a kortárs prózák.

– Jókai zseniálisan bánt a korabeli sajtóval, ez nagymértékben hozzájárult a népszerűségéhez. Ma ez már kevés, egyrészt változott az irodalom és az alkotók megítélése, másrészt a jelenlegi platformok nem kedveznek az irodalomnak. Ne legyenek illúzióink, a népszerűséget hozó felületek a rövid, gyorsan befogadható tartalmakat preferálják, a hagyományosan regény centrikus magyar irodalmunk itt nehezen találja meg a helyét. De van remény, ezért igyekszünk a gálán könnyeden megmutatni a hazai irodalmat, és még zene is lesz – fogalmazott Erős Kinga.

Frissítve!

A Magyar Írószövetség szervezte programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Február 16-ig, a quasimodokoltoverseny@gmail.com címen várják a jelentkezéseket.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004