Oldal kiválasztása

A kultúra tájékozódási pont!

Szerző: | 2024-02-19.

Kultúrharc folyik napjainkban, a tét az, hogy fennmaradhatnak-e egyáltalán kulturális értékeink. Eltökélten hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetfenntartó erő. Támaszt és tájékozódási pontot ad – fogalmazott Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar széppróza napja alkalmából Balatonfüreden rendezett ünnepségen.

– A magyar széppróza jövője nem lehet kétséges. Legfontosabb tulajdonsága a közösségteremtés, kulcsfontosságú a lelkierőnk megtartásában. A kortárs magyar próza maga a folytonosság és az állandó megújulás, ezért fontos a mai ünnep – mondta az Anna Grand Hotel dísztermében tartott beszédében Vitályos Eszter, aki kiemelte: Jókai életműve a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, hozzájárul identitásunk megismeréséhez.

Először fordult elő, hogy a Magyar Írószövetség nem a fővárosban, hanem Balatonfüreden rendezte meg a Magyar széppróza napja alkalmából tartandó országos irodalmi gáláját. Az ünnepnap az erős balatonfüredi szálakkal rendelkező Jókai születésnapjához kötődik, ezért tartották a városban az eseményt.- Balatonfüred büszke természeti adottságaira, az épített környezetére, de legalább ilyen fontos az a kulturális örökség, amelyet a füredi panteon arcai adnak hozzá a város vonzerejéhez. A magyar irodalom legnagyobbjai fordultak meg itt, az irodalom a város legerősebb kulturális öröksége – vélekedett Bóka István polgármester, aki bejelentette, Balatonfüred a jövő évben esedékes Jókai születésének kétszázadik évfordulójára egyedi programokkal készül.

Képgaléria

Az ünnepségen fellépett a Kaláka együttes illetve bemutatták Az év novellái 2024 című antológiát, amely az elmúlt évben a hazai folyóiratokban megjelent novellák legjavát tartalmazza. A kötetben az idén januárban elhunyt Ferdinandy György utolsó novellája is olvasható.

A szépprózát mégiscsak magával az irodalommal stílusos ünnepelni, ezért nemcsak beszéltek a prózáról, hanem az esten novellaíró versenyt is szerveztek. A rendezvény ideje alatt a meghívott alkotók: Gáspár Ferenc, Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád írtak egy-egy novellát, amelyet a helyszínen kisorsolt Jókai mű cím (A kétszarvú ember) alapján kellett elkészíteniük. Az írásokat a közönség is megismerhette, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek tolmácsolásában. A zsűri értékelése alapján Kollár Árpádé lett a legjobb novella.

– Ez egy játék, amit tapasztalatunk szerint az írók és a közönség is nagyon kedvel. Minden évben Jókai műveinek címeiből húzunk ki egyet, ez alapján kell az íróknak a gálaműsor ideje alatt, egy-egy novellát megírnia. Ez minden évben meghívásos verseny, külön figyelünk rá, hogy az írók eltérő karakterűek legyenek, lehetőleg más-más generáció képviselői. Ez egy jó alkalom arra, hogy közelebb hozzuk az emberekhez az irodalmat. Ez is Jókai szellemiségéhez tartozik – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Brien Fery2024-04-16 12.02AgoraA Fürdö utcában a Rendszetudományi központ előtt az úttest megsüllyedt és annyira hepehupás hogy csak lépésben lehet áthaladni a szakaszon.
  • Nyugdijas Öreghegyi2024-04-16 11.57AgoraTisztelt Somogyi úr, az Öreghegyi utca elején létesítettek egy kis "Park"-ot. Sajnos ennek a rendben tartására úgy látszik nem jut
  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004